Gervala: Od 22. februara građani Kosova i u Emiratima bez viza

Foto: Printscreen

Nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) prihvatili predlog za ukidanje viza za građane Kosova, danas je stigla vest da će oni moći slobodno da putuju u ovu zemlju od 22. februara ove godine.

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala (Donika Gërvalla-Schwarz), saopštila je večeras da je Memorandum o razumevanju između Kosova i Ujedinjenih Arapskih Emirata za liberalizaciju viza za građane Kosova potpisan još 11. januara.

„Danas smo primili verbalnu notu od Ministarstva spoljnih poslova UAE, putem koje smo obavešteni da je datum stupanja na snagu Memoranduma o razumevanju 22. februar 2024. godine“, navela je Gervala.

Izrazila je zahvalnost kosovskoj predsednici Vjosi Osmani za, kako ističe, „doprinos dat u postizanju ovog sporazuma između dve zemlje“.

„Tako sigurnim koracima jačamo naš međunarodni subjektivitet i uspevamo da proširimo, ne samo slobodno kretanje naših građana“, rekla je Gervala.

Početkom januara, ove godine, još jedna je arapska država, tačnije Saudijska Arabija, prihvatila da uvede recipročno izuzeće od viza, ali u ovom slučaju samo za diplomatske i službene kosovske pasoše.

Ujedno, građanima koji poseduju kosovski pasoš od 1. januara omogućeno je da putuju bez viza u 27 zemalja šengenskog prostora, nakon što je na snagu stupila odluka o liberalizaciji viza.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.