Sunjog obišao KBC, OŠ „Sveti Sava“, Valač, Elektrosever, MTS – razgovori o izazovima zbog uredbe CBK, ozbiljno uticala na Srbe

Tomaš Sunjog obišao KBC" K.Mitrovca" i OŠ "Sveti Sava"
FOTO: Tomaš Sunjog/“X“

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Tomaš Sunjog boravio je danas na Severu Kosova. Obišao je jednu od osnovnih škola, KBC Kosovska Mitrovica, ali i kompanije MTS d. o. o, Elektrosever i trafostanicu Valač.

„Sastao sam se sa predstavnicima Kliničko-bolničkog centra i škole Sveti Sava u Severnoj Mitrovici i razgovarali smo o operativnim izazovima sa kojima se suočavaju nakon Uredbe Centralne banke o gotovinskom poslovanju – nekoordinisanoj odluci koja nije unapred saopštena pogođenom stanovništvu“, naveo je Sunjog na „X“ mreži uz objavljene fotografije sa predstavnicima ovih institucija.

Predstavnik EU poručuje da je ova odluka, „zajedno sa drugim dugotrajnim pitanjima“, ozbiljno uticala na Srbe i druge zajednice na Kosovu, odnosno omela pružanje osnovnih usluga.

„Takva pitanja treba hitno rešavati u formatu dijaloga u interesu naroda“, poručio je Sunjog.

Sunjog je ujedno posetio trafostanicu Valač i sedište Elektrosevera i to nakon što je ova kompanija nedavno započela sa naplatom računa za struju na Severu.

„To je važan korak napred u procesu normalizacije. Apelujem na ljude da registruju svoje naloge i počnu da plaćaju račune“, poručio je Sunjog.

Nakon Elektrosevera, predsednik Kancelarije EU obišao je i kompaniju MTS d. o. o.

Dotakli su se, kaže, trenutnih operativnih izazova i budućih razvojnih planova.

„Drago mi je što smo se sreli sa predstavnicima kompanije koja pruža telekomunikacione usluge desetinama hiljada ljudi kao rezultat dijaloga kojim posreduje EU“, naveo je Sunjog.

Na kraju svoje posete Severu on je otvorio izložbu „Nostalgija“ u Evropskoj kući:

„Kolekciju od 15 ekspresivnih crteža akvarela Aleksandre Zdravković koji prikazuju fascinantnu arhitektonsku istoriju Severne Mitrovice i opština Zvečan“, naveo je.

SL: Zaštitite prava Srba

Sunjog se danas ujedno sastao sa predstavnicima Srpske liste koja se oglasila saopštenjem.

Predvođeni predsednikom stranke, oni su šefu EU na Kosovu, ukazali na „institucionalno nasilje koje se svakodnevno sprovodi nad Srbima na Kosovu i Metohiji“, poručili su iz Srpske liste.

Ukazali su i na, kako navode, „svakodnevno kršenje prava srpskog naroda i eskalatorne poteze režima u Prištini koji ugrožavaju opstanak srpskog naroda, te na direktne posledice odluke o ukidanju dinara kojom se najdirektnije udara na ceo srpski narod na Kosovu i Metohiji“.

Srpska lista je ujedno zatražila hitnu i konkretnu akciju međunarodne zajednice u cilju zaštite prava srpskog naroda.

Traže konkretne akcije i za sprovođenje sporazuma koji predviđaju stvaranje Zajednice srpskih opština, ali i uslova za opstanak Srba.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.