Završne reči u slučaju Zlatana Arsića; Advokat: Odbrana je očekivala da će tužilaštvo da odustane od optužnice


Završne reči u slučaju Zlatana Arsića, optuženog za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva, pred Osnovnim sudom u Prištini dali su tužilac, advokat i odbrana optuženog. Presuda će biti pročitana 5. februara, prenosi Kim.

Tužilac Atdhe Dema je naveo da smo “svedoci jednog osetljivog i delikatnog postupka”.

“Radi se o krivičnom delu koje međunarodno pravo i naše zakonodavstvo ocenjuju ovo krivično delo koje ne zastareva. Iz dokaza izvođenih tokom rasprave je dokazano da je optuženi izvršio krivično delo, gde je utvrđeno mesto i vreme. Kao što je predstavljeno u optužnici, on je fizički i psihički maltretirao B.M. Tokom cele sudske rasprave optuženi i njegova odbrana nisu dokazali suprotno. Tokom ispitivanja svedoka i oštećenog istina je da je optuženi izvršio krivično delo. Iako oštećeni ne može da bude tačan u vezi datuma, ipak je dokazano da je maltretiranje izvršeno”, kazao je on.

Tužilac je zatražio od sudskog veća da ima u vidu optužnicu koja “predstavlja realno stanje onoga što se dešava”.

“Mi smo, kao tužilaštvo, došli sa dobro osnovanom sumnjom da je okrivljeni izvršio krivično delo. On je postupio i delivao u suprotnosti sa svim važećim zakonima, iako je bilo ratno stanje. Postupilo se na neljudski način prema žrtvi”, rekao je on.

Tužilac je zaključio da će izrečena kazna Zlatanu Arsiću uticati da se ne ponavljaju ovakva krivična dela.

Oštećeni B.M. je naveo da će ukoliko se Zlatan Arsić proglasi krivim, podneti imovinsko-pravni zahtev.

Odbrana traži oslobađajuću presudu

Odbrana okrivljenog je u završnoj reči navela da Specijalno tužilaštvo nijednim materijalnim dokazom nije dokazalo činjenicu da je Zlatan Arsić izvršio krivično delo ratni zločin.

“Nemamo dokaz koje su povrede nanete B.M. Nemamo dokaz da je zapaljena kuća, nemamo dokaz da je Zlatan Arsić bio pripadnik srpske policije. U prilog odbrani idu navodi da je oštećeni B.M. četiri puta davao različite izjave. Tokom istrage dali smo materijalne dokaze da je Zlatan Arsić u to vreme bio na drugom mestu. Dali smo alibi koji potvrđuju i svedoci tužilaštva. Sam B.M. pred ovim sudskim većem nije precizno i jasno objasnio ko ga je tukao, već je konfuzno govorio o nekom policajcu. U prilogu te tvrdnje je izjava njegovog oca koji je, takođe, o istim dokazima govorio o različitim akterima. Jedini svedok na koga sud treba da se osloni jeste Senad Malići koji je jasno opisao događaj marta meseca 1999. godine. Svedok Boban Tasić je jasno govorio da Zlatan Arsić nije u to vreme bio u Kamenici”, rekao je advokat Vasilije Arsić.

S obzirom na činjenicu da nije dokazana krivica Zlatana Arsića, advokat je predložio sudu da utvrdi tačno činjenično stanje i da istog oslobodi odgovornosti.

“Zlatan Arsić je dovoljno kažnjen što je već 11 meseci u pritvoru za nešto što nije učinio. Pored njega, patila je i njegova porodica, a pogotovo njegove maloletne čerke koje nestrpljivo čekaju da im otac dođe kući. Stoga, tražim od suda da odbaci optužnicu”, rekao je advokat Arsić.

Advokat Dejan A. Vasić je dodao da “svi znamo da je ovo reč protiv reči i ništa više”.

“Bez ibzira kakvi su motivi i zbog čega je došlo do toga”, rekao je Vasić.

Zlatan Arsić je rekao da se slaže sa svojim braniocima i još jednom ponovio da nije kriv za delo koje mu se stavlja na teret. U sudnici su prisutnini članovi Arsićeve porodice.

Zlatana Arsića tužilaštvo tereti da je navodno u martu 1999. godine, kao službeno lice u policijskoj stanici u Kosovskoj Kamenici, zajedno sa drugim pripadnicima tadašnje policije SRJ navodno tukao Albanca B. M, nanevši mu teške povrede. Takođe, u optužnici se navodi da je tokom februara i marta 1999. godine Arsić učestvovao u nasilnoj deportaciji i raseljavanju meštana Kamenice, a zatim i “pljačkanju i oštećivanju kuća Albanaca paleći ih”. Uhapšen je u martu 2023. godine na prelazu Bela Zemlja prema Bujanovcu, nakon čega mu je određen pritvor.

Advokat Arsić: Odbrana je očekivala da će tužilaštvo da odustane od optužnice

Dokazni postupak je nesumnjivo dokazao da je optuženje Zlatana Arsića bilo zaista neosnovano. Nijedan materijalni dokaz nije potvrdio navod iz optužnice. Nemaju nijedan dokaz da je Zlatan Arsić bio pripadnik MUP-a Srbije, nemaju nijedan dokaz da je kuća zapaljena, nijedan dokaz je je navodno oštećeni pretučen, rekao je nakon završne reči okupljenim novinarima branilac Zlatana Arsića, advokat Vasilije Arsić, prenosi Kim.

“Kod takvih činjenica, nejasno je zašto je tužilac u svojoj završnoj reči opet tražio kažnjavanje Zlatana Arsića. Sama odbrana je iznenađena takvim stavom tužilaštva, jer je činjenica da čovek nije bio u to vreme na tom mestu, niti je izvršio to krivično delo. Sama ta činjenica da se radio o jednom obliku iz opisa optužnice gde je navodno oštećeni premlaćen, a da je Zlatan 11 meseci u pritvoru, za odbranu je i to neshvatljivo. Previše dugo je bio u pritvoru za jednu takvu, da kažem, blagu kvalifikaciju dela”, kazao je advokat.

On je dodao da odbrana smatra da sud sada nema ni elementa ratnog zločina.

“A tužilaštvo uporno insistira na tome da dokaže kako je to bilo proterivanje albanskog stanovništva iz Kamenice, iako za to nema nikakav dokaz”, dodao je Arsić.

On očekuje da će “sudsko veće da smogne snage i donese oslobađajuću presudu”.

“Bila bi prava stvar kad bi sudsko veće to učinilo, jer nema dokaza. Ako se desi slučajno da Zlatan bude osuđen, onda je sve ovo nepravda, ljudi. Pored ovakvog činjeničnog stanja, da neko dobije osuđujuću presudu, onda ne znam šta da kažem javnosti, kakvu poruku bi oni time dali”, zaključio je svoje obraćanje medijima advokat Vasilije Arsić.

Pročitajte više:

Advokat Zlatana Arsića: Uspeli smo da dokažemo alibi, očekujemo pravednu odlukuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.