Suđenje Oliveru Ivanoviću počinje u januaru

Suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba koji su optuženi da su počinili teška krivična dela, tokom 1999. i 2000. godine počeće u poslednjoj sedmici januara naredne godine.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je Tanjugu da je međunarodni sudija iz Euleksa odlučio da prvo ročište, na kojem će biti date uvodne izjave, bude održano 18. decembra a da suđenje na kojem će biti obavljeno saslušavanje svedoka počne u poslednjoj nedelji januara.

"Očekujem da suđenje koje tada počne bude ekspeditivno i brzo kako bi se vreme u kojem su okrivljeni u pritvoru skratilo što je više moguće,” rekao je Vlajić i podsetio da je u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici u utorak održana statusna konferencija na kojoj su usaglašene ove odluke.

Oliver Ivanović optužen je da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprećena kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije.

I ostaloj četvorici Srba Dragoljubu Delibašiću, ocu i sinu Iliji i Nebojši Vujačiću i Nebojši Lazoviću optužnicom prete višegodišnje kazne zatvora ako na sudu budu potvrđeni navodi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Bivši komandir policijske stanice u Kosovskoj Mitrovici Dragoljub Delibašić optužen je da je 3. februara 2000. godine u noćnim satima delujući u saizvršilaštvu sa Ivanovićem podsticao na izvršenje krivičnog dela ubistvo iz nacionalnih motiva.

Aleksandar Lazović, Nebojša i Ilija Vujačić su, kako stoji u optužnici, okrivljeni da su 3. februara 2000. godine u noćnim satima delujući u saizvršilastvu po ranije dogovorenom planu i u svojustvu “Čuvara mosta” izvršili napad na stan koji se nalazi u ulici Lole Ribara br. 3 u Kosovskoj Mitrovici.

U tom stanu su se nalazile albanske porodice Ajeti i Džaka a posledica toga je, kako stoji u optužnici, da su ubijene dve osobe a nekoliko je povređeno.

Oni su optuženi za pokušaj ubistva i teško ubistvo iz nacionalnih motiva, a zaprećena kazna za ova dela je ne manja od deset godina do doživotnog zatvora.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.