Diplomatski putevi Srbije i Kosova se ponovo ukrštaju

Ministri spoljnih poslova Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Enver Hodžaj, danas učestvuju na ministarskom sastanku Globalne koalicije u borbi protiv Islamske države Iraka i Levanta (ISIS) u Briselu, a u organizaciji SAD-a. Međutim, "diplomatski putevi" ova dva ministra ukrstili su se i juče, kada su zajedno učestvovali na sednici Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta.
 

Albanci sa Kosova u ISIS-u: 25 poginulih u borbama u Iraku i Siriji

Još jedan kosovski Albanac, Burim Demoli iz Prištine, poginuo je u Siriji, kao podrška ISIS-u, preneli su kosovski mediji 29. novembra.

Pogibiji ovog kosovskog Albanca prethodile su smrti čak 24 Albanaca sa Kosova, među kojima je najmlađi imao 17 godina.


SAD osudile kosovskog Albanca na 40 godina zatvora

Dvadesetsedmogodišnji kosovski Albanac, Sami Osmakač, osuđen je 5. novembra u Sjedinjenim američkim državama na 40 godina zatvora zbog planiranja terorističkih napada u ovoj zemlji.

Ivica Dačić učestvuje danas na prvom skupu Globalne koalicije na ministarskom nivou kojim će predsedavati državni sekretar SAD-a, Džon Keri, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

 
Cilj ovog sastanka je, kako se navodi u saopštenju iz ovog ministarstva, razmatranje političkih mehanizama i poboljšanje koordinacije aktivnosti Globalne koalicije u okviru pet linija delovanja u borbi protiv ISIS-a. Najavljeno je učešće preko 60 partnera Globalne koalicije.
 
A među onima koji danas učestvuju na sastanku Globalne koalicije je i kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj, koji je, kako je naveo kosovski portal "Gazeta Express", dobio i pozivno pismo od Džona Kerija, a koji je ovaj portal i objavio. 
 
Na pozivnici, međutim, nije vidljivo kome je ona direktno upućena, dok je vidljivo ime Džona Kerija, ali ne i njegov potpis. 
 
 
Dačić i Hodžaj zajedno i na sednici Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta
 

Pročitajte još: 

Stejt department: Srbija, Kosovo, Albanija na listi "zemalja" posvećenih borbi protiv ISIL-a

Kosovo posle "odlične duge kampanje lobiranja" za još jedno članstvo: Merci!

Posle MOK-a, Kosovo uskoro i član FIFA-e i UEFA-e?

Uz predsedavanje srpskog general-majora Kosovo se učlanilo u RACVIAC

Kosovo punopravan član Svetske bokserske federacije

Kosovo i Srbija u utakmici digitalne diplomatije Dačić – Hodžaj 0:1560 tvita

Kosovo primljeno u EHF! Rukometašice Srbije na utakmici u Prištini sa kosovarkama?

Kosovski sportisti na kvalifikacijama za Olimpijske igre u Riju!

Otvoren zajednički konzulat Kosova i Albanije u Milanu: "Nekada san, a sada stvarnost"

Još uvek dugačak put pred zahuktalom kosovskom diplomatijom

Šta nismo znali o konferenciji o Zapadnom Balkanu: zastave Srbije i Kosova "jednake i na istom mestu"

Diplomatski putevi dva ministra spoljnih poslova su se ukrstili i juče kada su zajedno učestvovali na sednici Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta. Oni su, međutim, u svojim govorima ispred evropskih parlamentaraca – govorili o različitim temama. 

 
Tako je prema saopštenju iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Dačić u obraćanju evropskim parlamentarcima, "izložio spoljnopolitičke prioritete Srbije, među kojima se izdvaja članstvo u EU."
 
Šef srpske diplomatije govorio je i o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, "spremnosti i odlučnosti Srbije da se nastave započete reforme i ispune svi postavljeni ciljevi u procesu evrointegracija, kao i o značaju što ranijeg otvaranja jednog od 35 pregovaračkih poglavlja."
 
Dačić je istovremeno istakao i da je zemljama Zapadnog Balkana jasno data podrška na putu ka Evropskoj uniji, kao i da je nastupajuće predsedavanje Srbije OEBS-om jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih zadataka koji je Srbija do sada imala u jednoj međunarodnoj organizaciji.
 
Daćić se u raspravi o Zapadnom Balkanu oglasio objašnjavajući da je saglasan sa stavom da politika Vojislava Šešelja treba da bude osuđena, ali i da ne treba osuđivati Srbiju.
 
Sa druge strane, Hodžaj je, kako je navedeno u saopštenju iz njegovog ministarstva, govorio o odnosima izmedu Kosova i Evropske unije, rekavši da je okončanje pregovora o SSP-u ove godine bio veliki uspeh za obe strane. Insistirao je i da je krajnje vreme da se "donese jedna odluka o vizama i potrebi da se nova država prizna od evropske petice."
 
Prema istom saopštenju, on je, govoreći o dijalogu sa Srbijom, rekao da će nova Vlada odmah nastaviti dijalog, na kojem će se "diskutovati nove teme i da bi trebalo da se završi sa Traktatom za mir."
 
Ova dva ministra su bila i na odvojenim sastancima sa predsednikom Parlamentarne komisije za spoljnu politiku, Elmarom Brokom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.