Sudije Specijalnog suda održale plenarnu sednicu

Sudije Specijalizovanih veća Kosova sastale su se danas i juče u Hagu. Održali su treću plenarnu sednicu. Prethodne dve održane su tokom 2017. godine. 

"Tokom plenarne sednice sudije su obaveštene o aktivnostima koje je obavio Sekretarijat u protekloj godini kako bi se nastavilo efikasno sprovođenje mandata Specijalizovanih veća. U diskusijama koje su vođene, sudije su se usredsredile na ostvarivanje predstojećih planova" – stoji u saopštenju iz ovog suda.

Navode i da, u skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, sve sudije Specijalizovanih veća koje se nalaze na listi sudija – "ne dobijaju nikakvu novčanu naknadu, niti prinadležnosti na osnovu toga što se nalaze na listi".

Prethodno je ovaj sud, po prvi put, objavio listu zastupnika za zastupanje osumnjičenih, optuženih i žrtava, ili bilo koje druge osobe koja ima pravo na pravno zastupanje. U međuvremenu Dejvid Švendimen odlazi sa mesta tužioca Specijalnog suda za Kosovo, zbog isteka mandata. Kvaj Hong Ip (Kwai Hong Ip), Švendimenov zamenik, biće vršilac dužnosti tužioca. 

Proces osnivanja suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".

Ovaj sud zvanično je spreman za rad od petog jula, ali i dalje nema zvaničnih informacija u javnosti kada bi mogle da budu podignute prve optužnice. 

Detaljnije o Specijalnom sudu i procesu formiranja čitajte na našoj tematskoj stranici "Specijalni sud za Kosovo"

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.