"Sudije raspoložene da se integrišu, ne znaju detalje sporazuma ali ne žele da ugroze svoju egzistenciju"

Zaposleni u sudovima na Severu Kosova koji još uvek funkcionišu u okviru sistema Republike Srbije, "raspoloženi su da se integrišu" u kosovski sistem i da već jednom zaživi "jedinstveno pravosuđe", kazala je juče u Severnoj Mitrovici sudija Osnovnog suda Jelena Krivokapić. Krivokapićeva, međutim, nije optimista da će "integrisano pravosuđe" zaživeti do septembra ove godine, dok, sa druge strane, glavni tužilac Tužilaštva u Vučitrnu Šućri Sulja smatra da će "jedinstveno tužilaštvo" početi da funkcioniše od 1. septembra. Na jučerašnjoj konferenciji o radu pravosuđa na Severu i procesu integracije koju je organizovala nevladina organizacija "Centar za zastupanje demokratske kulture", pored Krivokapićeve i Sulje, govorio je i predsednik nevećinskog Odbora advokatske komore Kosova i advokat, Ljubomir Pantović. 

"Naše oči su bile uperene u Beograd, Prištinu i međunarodnu zajednicu. Jednostavno, mi nismo bili u situaciji da odlučujemo o bilo čemu. Činjenica je da politički dogovor obavezuje i nas sudije," kazala je Krivokapićeva u svom uvodnom izlaganju.

Ne znamo detalje sporazuma ali niko ne želi da ugrozi svoju egzistenciju

"Mi ne znamo detalje sporazuma, ali niko ne želi da ugrozi svoju egistenciju. Mi koji živimo i nameravamo da ostanemo na Kosovu. nemamo drugi izbor, nego da prihvatimo da se integrišemo. Pričam u množini, u ime svih kolega," dodala je sudija Krivokapić.

Krivokapić takođe smatra da će integracija biti "uspešan proces", ali i da "postoji neizvesnost" po pitanju vremena, jer, kako je kazala, niko ne zna i kada će se proces integracije završiti.

Na pitanje da li je očekuje da će se to desiti do početka septembra ove godine, Krivokapić je kazala: 

"Mi smo već propustili dva septembra. Mislim da nema mogućnosti da integrisano pravosuđe počne da radi od 1. septembra."

Pantović: Sedam advokata na Severu efektivno radi

I advokat Ljubomir Pantović, takođe, smatra da je nerealno očekivati da sudovi na Severu počnu da rade od septembra.

"Prvi septembar je sutra, a veliki je posao izgraditi jedno tužilaštvo i napraviti kompilaciju između tužilaca Srba i Albanaca, ima tu dosta tehničkih stvari i puno posla. To će potrajati i do kraja godine, ako ne i duže," rekao je Pantović.

Govoreći o advokaturi, Pantović je kazao postoji svega sedam advokata na Severu Kosova.

"Ukupno sedam advokata efektivno radi na Severu. Od toga, Srba je petoro, dvojica su Albanci, i ovo je više nego nedovoljno da advokatura ispuni svoju funkciju," dodao je on.

Sulja: Osnovno tužilaštvo od septembra

Sa druge strane, glavni tužilac Tužilaštva u Mitrovici, sa sedištem u Vučitrnu, Šućri Sulja, smatra da je realno da je "jedinstveno tužilaštvo" počne da funkcioniše 1. septembra ove godine.

"Nadam se da ćemo u septembru početi da funkcionišemo kao jedinstveno tužilaštvo, informacije su te, možda nisu tačne, jer ja nisam deo pregovora, ali su informacije da se počne negde oko 1. septembra – nakon okončanja konkursa za pomoćno osoblje," rekao je Sulja.

Sulja je dodao da će integrisano tužilaštvo imati sedište u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici, ali i da još uvek nisu obezbedili prostor za kojim tragaju, te i da se nada da će to pitanje biti rešeno ubrzo.

Sporazum o pravosuđu i integraciji srpskih tužilaca, sudija i sudskog osoblja u kosovski pravosudni sistem potpisan je 10. februara 2015. Sudski, odnosno Tužilački savet Kosova objavili su, krajem marta, konkurse za integraciju srpskih sudija, odnosno tužilaca i administrativnog osoblja. Sudski savet Kosova raspisao je konkurs za 14 sudija i 115 radnika administracije, dok je Tužilački savet to učinio za 6 tužilaca i 34 administrativna radnika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.