Svetski Dan Roma: Bavite se našim problemima svakodnevno a ne samo danas

Danas je svetski dan Roma. Službenik za manjinska pitanja u Evropskom centru za manjinska pitanja na Kosovu (ECMIuputio je javno pismo povodom ovog dana, ali i, kako je naveo – problema sa kojima se suočava njegova zajednica. Pismo, lektorisano, objavljujemo u celini:

O vama, ili meni, pripadniku nevećinske zajednice, piše se i priča samo kada se nešto loše desi, ili, u mom slučaju – kada mene i pripadnike moje zajednice posmatraju perom predrasude.

Jevtić u obilasku romske porodice Osmani u Plemetini

Kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić danas je u poseti četrnaestočlanoj romskoj porodici Osmani u Plemetini, u Obiliću. On će položiti kamen temeljac za izgradnju nove kuće ovoj porodici, koja je prethodno izgorela od dotrajalih instalacija.

Jevtić će potom i razgovarati sa okupljenim pripadnicima romske zajednice u dvorištu porodice Osmani.

 

Želim svima da se obratim povodom 8. Aprila, svetskog Dana Roma i situacije u kojoj se nalazi romska zajednica. Šesnaest godina posle završetka konflikta na Kosovu – situacija, izazovi i problemi su isti, za Rome na Kosovu nema velikog pomaka. Problemi se nagomilavaju i oni se negativno odražavaju na naše integrisanje u kosovsko društvo.

Nijedna institucija, bilo politička, socijalna, ili kulturna, nije se ozbiljno bavila prevazilaženjem ovih problema. Napravljeno je nekoliko pokušaja, ali bez krajnjih rezultata. Romi i dalje ostaju jedna od najmarginalizovanijih zajednica na Kosovu!!!

Zapošljavanje je jedan od osnovnih preduslova za dalji opstanak romske zajednice. Teška ekonomska situacija sa kojom je suočeno celo kosovsko društvo, najnegativnije se odražava na romsko stanovništvo. Kada je reč o zapošljavanju Roma, naročito u ministarstvima i drugim institucijama na Kosovu, gotovo da nas i nema. Nas ima tamo gde je zagarantovano mesto, a to je parlament Kosova. A o političkom efektu i radu u parlamantu ostavljam vama da sudite! 

Romi bi trebalo da budu zastupljeni u svim institucijama Kosova. Sleduje im ono što je zakonom zagarantovano, ne samo zbog demokratičnosti, već i zbog rušenja predrasuda i očuvanja evropskih vrednosti, onoga za šta se navodno svi mi borimo.

Ne može se smatrati uspehom ako su sredstva koja dolaze od strane kosovske vlade i međunarodnih institucija namenjena projektima integracije, i reći da je to uspeh. Uspeh nije biti deo statistike i analiza jednog izveštaja, jednog projekta. Uspeh je dati podjednaku šansu nama – Romima, da budemo deo institucija, deo društva bez predrasuda i diskriminacije. 

Iz ovoga proizilazi da se treba razmišljati o stvaranju realne platforme koja bi smestila u normalni kolosek nagomilane probleme romske zajednice, da budemo na političkoj agendi kosovskih institucija da se one ozbiljno bave našim problemom i da osećamo da smo građani prvog, a ne drugog reda.

Trenutni položaj Roma na Kosovu je veoma težak, kako u političkom, tako i u ekonomskom, socijalnom i kulturnom pogledu. Da bi se postigao napredak u tom pravcu, međunarodne i domaće institucije moraju da se ozbiljno pozbave našim pitanjima i to svakodnevno, a ne samo kada je 8 April.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.