Sud za OVK u tri centra

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Krajem ove nedelje od kosovskih institucija i lidera političkih partija, evropske i američke diplomate će tražiti da podrže sporazum sa EU za Sud koji će tretirati istrage po izveštaju Dika Martija. Sud će imati sedište u Briselu, kancelariju u Prištini a suđenja će se obavljati u Holandiji. Zajedno sa tim će biti produžen i mandat EULEX-a. Misija EU će zadržati sadašnja ovlašćenja i neće menjati ime.

Brisel, Priština i Hag su tri grada u kojima će raditi Specijalni sud koji će tretirati moguće tužbe iz trogodišnje istrage po sumnjama koje je izneo Dik Marti. Sud će imati glavno sedište u Briselu. U Prištini će imati Administrativnu kancelariju, a suđenja će biti održavana u Holandiji, najverovatnije u Hagu. 

Kancelarija u Prištini će biti administrativna i biće u funkciji komunikacije sa javnošću. 

Sedište u Briselu je mesto boravka tužilaca i glavnog osoblja suda a suđenja će se obavljati u Holandiji iz praktičnih razloga, rekli su za "Tribunu" zvaničnici bliski timu za pripremu suda. 

Po njihovim rečima, većina zemalja članica EU je odbila da prihvati da formira sud zbog nedostatka interne zakonske regulative po tom pitanju, dok je Holandija do sada imala nekoliko medjunarodnih sudova na svojoj teritoriji i nije imala takvih zakonskih prepreka. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.