Reakcije na sinoćno ranjavanje srpskih policajaca KPS

23:00 Kosovska policija još uvek nije objavila zvanično saopštenje o sinoćnjem napadu i ranjavanje tri njena pripadnika; RTK u najnovijem izveštaju navodi mogućnost da su policijsku patrolu sinoć u Zubinom Potoku napali šverceri; Besim Hoti: još uvek nema informacija o motivu; združeni stručni tim istražitelja EULEX-a i kosovske policije

Ni duže od 12 sati od ranjavanja tri srpska policajca nakon oružanog napada na pograničnu policijsku patrolu u opštini Zubin Potok, Kosovska policijska služba još uvek nije objavila zvanično saopštenje u vezi sa tim događajem. Zamenik komandira kosovske policije za sever, Besim Hoti, međutim, u večerašnjoj izjavi za RTK, rekao je: "Ovaj slučaj se vodi kao teško ubistvo u pokušaju, i tužilac EULEX-a je uključen. U ovom trenutku, u daljoj istrazi uspostaviće se združeni stručni tim istražitelja EULEX-a i kosovske policije. Za sada ni jedna informacija nije ukazala na motive ili razloge za ovaj napad."

RTK je u istom izveštaju navela da ova televizija iz svojih izvora saznaje da su se policajci kretali jednom od sporednih ulica ka selu Banje, koju je kosovska policija ranije identifikovala kao "rutu za šverc koji je bio u toku", te da nakon što su zatekli drva na putu, otvorena je vatra sa obe strane puta, te su tako ranjeni Živko Ivković, Radojka Milić i Oliver Kuzmanović. RTK takođe navodi da je jednog od policajca ranije napao, kako se u izveštaju kaže – "begunac", S.S.

18:50Osude napada: političko rukovodstvo četiri severne opštine, Kancelarija za KiM, kosovski premijer – Hašim Tači i predsednica Kosova – Atifete Jahjaga.

Kompletno političko rukovodstvo četiri severne opštine, uz prisustvo šefa kosovske policijske službe za Sever je na današnjem hitnom sastanku u Zubinom Potoku osudilo sinoćni napad na pograničnu policijsku patrolu u ovoj opštini. Sastanku su prisustvovali gradonačelnici, predsednici opštinskih skupština, predstavnici Privremenih organa ove četiri opštine, načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga, članovi Upravljačkog tima za ZSO.

Nakon sastanka saopšteno je da se predstavnici EULEX-a nisu odazvali pozivu da učestvuju na ovom sastanku. 

Napad osudila i kancelarija za Kosovo i Metohiju

U osudi sinoćnog napada, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je zatražila od međunarodne zajednice da shodno svom mandatu, obezbedi miran i bezbedan život za sve građane.

Reakcija kosovskih zvaničnika i institucija

U saopštenju kosovske vlade navodi se da je jučerašnji napad na policajce kosovske policije "kukavički akt uperen protiv bezbednosti građana i institucija Republike Kosovo i kao takav je neoprostiv."

U saopštenju se dalje navodi da je kosovski premijer, Hašim Tači, nakon informacije o ovom napadu, razgovarao sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova, Bajramom Redžepijem i tražio od njega da iskoristi sve mere kako bi počinioci ovog dela "bili privedeni pravdi i dobili zasluženu kaznu."

Jahjaga: napad na policiju pokušaj da se omete funkcionisanje demokratskog reda i vladavine zakona na Kosovu

Kosovska predsednica, Atifete Jahjaga u svom saopštenju navlea je da je napad na kosovsku policiju "pokušaj da se onemogući primena zakona i da se drže pod tenzijama građani zemlje". U saopštenju se dalje kaže da kosovske institucije neće dozvoliti "ometanje uspostavljanja reda na celoj teritoriji Kosova i neće prihvatiti ugrožavanje demokratskog funkcionisanja kosovskog društva."

"Kosovska policija je institucija koja je izgradila poverenje među svim građanima Kosova bez razlika i ona garantuje bezbednost svima. Predsednica Jahjaga poziva da se napadači na policiju uhvate i izvedu pred lice pravde," stoji u saopštenju.

Video snimak RTS  je dostupan OVDE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.