Sud u Strazburu po tužbi žena kidnapovanih Srba: Srbija nije prekršila pravo na pravično suđenje

Srbija nije prekršila pravo na pravično suđenje i pristup sudu u slučaju reparacije za kidnapovanje dvojice Srba na KiM-u 13. juna 1999., odlučio je danas Evropski sud za ljudska prava. Dvojicu Srba otela je Oslobodilačka vojska Kosova u Suvoj Reci, a žalbu sudu podnele su žene nestalih – Slobodanka Stanković i Sonja Trajković.

Kako se navodi u odluci suda, Stankovićeva i Trajkovićeva su, zajedno sa svojim porodicama, 2005. podnele tužbu protiv Republike Srbije, tražeći kompenzaciju za psihičku bol nanetu nestankom i smrću njihovih muževa.

Međutim, opštinski i okružni sudovi kojima su tužbe protiv Srbije podnete, odlučili su da Srbija nije bila odgovorna za njihove nestanak, jer je tadašnja vlada, 9. juna 1999. godine, odgovornost za bezbednost svih građana na KiM-u – prenela na KFOR. 

Žene nestalih Srba su, pozivajući se na član 6, paragraf 1 Evropske konvencije (pravo na pravično suđenje/pristup sudu), navele da su njihove žalbe za obeštećenje odbijene, dok su slične žalbe, u kojima je i navedeno da je Srbija bila odgovorna za živote i bezbednost svih lica koja žive na Kosovo, do prenosa kontrole na KFOR – odobrene.

Evropski sud je, međutim, odlučio da Srbija nije prekršila pravo na pravično suđenje i pristup sudu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.