Poništena odluka o dodeli parcele za izgradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu

FOTO: Kim

Odbornici Skupštine Opštine Gračanica na trećoj redovnoj sednici jednoglasno su poništili odluku o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Predstavljena je inicijativa o međuopštinskoj saradnji između Gračanice i Prištine, a kao glavni problemi navedeni su ekološki, zagađenost reke Gračanke i jalovište.

Na dnevnom redu treće redovne sednice Skupštine opštine Gračanica je bilo devet tačaka i sve su usvojene.

Van snage odluka o dodeli parcele u Suvom Dolu

Na prvoj redovnoj sednici SO Gračanica održanoj 30. januara 2023. godine odbornici su usvojili predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice.

„Prema starom razvojnom planu je predviđeno samo socijalno stanovanje, a u novom je predviđen javni objekat. Objekat ima market, igraonicu, kafić, dve kancelarije koje će biti opštinske ili će ih koristiti ljudi koji žive u Suvom Dolu. Predviđeno je za stanovnike celog Suvog Dola“, rekla je tada direktorica opštinskog Odeljenja za urbanizam Aleksandra Đekić.

Međutim, na jučerašnjoj sednici ova odluka je stavljena van snage, jer je prema Ministarstvu za prostorno planiranje ona neosnovana zbog razvojnog plana prema kom je na toj parceli predviđeno samo socijalno stanovanje.

„Bez obzira što imamo memorandum i sporazum sa Danskim savetom, ostaje na snazi razvojni plan i predviđeno je samo socijalno stanovanje bez izgradnje Centra za zajednice. Odeljenje za urbanizam je organizovalo sastanak sa pravnim timom Ministarstva za poslovno planiranje i obrazložili su ovaj Aneks memoranduma, da će ekonomsko osnaživanje biti od koristi ljudima iz tih zgrada. Međutim, oni su pri stavu da je to samo za socijalno stanovanje, tako da Centar za zajednice je javni objekat i nije trenutno u skladu“, objasnila je Đekić.

Predsedavajući Milan Dimitrijević je naveo da se u “ministarstvima u Prištini pridržavaju svih onih stvari i zakona samo kada oni misle da treba”.

“Pošto su oni instance iznad nas, ne preostaje nam ništa drugo nego da ovo stavimo van snage”, dodao je on.

Problem reke Gračanke i jalovišta prioriteti Gračanice i Prištine

Potpredsednik opštine za zajednice Ljutrim Ajeti predstavio je inicijativu o međuopštinskoj saradnji Prištine i Gračanice. Opština Priština sarađuje sa opštinama sa kojima se graniči, među kojima je i opština Gračanica, u vezi rešavanja zajedničkih problema. Ove dve Opštine sarađivaće u oblasti socijalnog rada, javnih službi, sporta, kulture, obrazovanja i poljoprivrede.

„Jedan od važnijih problema je reka Gračanka koja je na granici između opštine Gračanica i opštine Priština, koja stvara zdravstvene i društvene probleme opštinama. Ova reka protiče kroz opštinu Priština, Gračanica i Kosovo Polje, zato se ove tri opštine bave ovim problemom. Imamo jedno od važnijih pitanja, to je pitanje prevoza, primarnog zastupanja i naravno jedno veoma bitno pitanje su psi lutalice. Ovim memorandumom koji će se potpisati između Opštine Gračanica i Priština, verujem da ćemo rešiti ove probleme u budućem periodu. Postoji zajednička volja da se reše ovi bitni problemi“, naveo je Ajeti.

Odbornik Miloš Todorović podsetio je i na problem jalovišta kod Gračanice.

„Pojedini problemi u opštini Gračanica ne mogu da se reše bez saradnje drugih opština. Konkretno, to je reka i jalovina jer to je zagađivač koji zagađuje više opština, pa se nadam da će ta saradnja da utiče na rešavanje tih problema“, dodao je on.

„Što se tiče jalovine potrebno je zajedno sa rudnikom ’Trepča’ i ministarstvom razgovarati. Bio sam na nekoliko sastanaka već na kojima smo razgovarali o ovim problemima“, odgovorio je Ajeti.

Odbornik Ljubiša Karadžić je dodao da se akcenat mora staviti na ekologiju ovog regiona.

„Imamo situaciju gde se grad Priština širi. Ponekad se čini da se sve otpadne vode iz grada slivaju na teritoriji opštine Gračanica, tu dolazimo do problema. Reka Gračanka i svi vodotoci, i naravno jalovina koja je godinama veliki uzročnik zagađenja u samom mestu Gračanica, Kišnica i Badovac. Ja se nadam da će ova inicijativa uroditi plodom“, dodao je Karadžić.

Odbornica Snežana Jovanović navela je da jedna od tema ove saradnje treba da bude i obilaznica puta Priština – Gnjilane:

„Ta tema je već 16 godina na stolu i ništa nije urađeno po tom pitanju“.

Ljutmir Ajeti je rekao da je razgovarao sa Ministarstvom urbanizma i prostornog planiranja i sa Opštinom Priština o toj temi.

„Tu ima mnogo eksproprijacije. Ministar je rekao da možemo da pričamo i da čekamo glavni sastanak da rešimo to pitanje. Oni znaju kakva je gužva u Gračanici zbog toga“, dodao je on.

U Statutu JKP „Ekologija“ neažurirani podaci

Saša Danić ispred Skupštine akcionara JKP „Ekologija“ pred prisutnim odbornicima je izložio predlog o izmeni tačke Statuta ovog preduzeća.

„Promene se odnose na ažuriranje podataka o članovima skupštine akcionara i borda direktora JKP ‘Ekologija’. Od odabira nova dva člana borda, podaci se nisu ažurirali, tako da u Statutu na osnovu kog posluje preduzeće još uvek stoje imena članova borda i skupštine akcionara iz prethodnog saziva. Statut sa ažuriranim imenima novih članova borda i skupštine se mora dostaviti Agenciji za registraciju biznisa radi izmene osnovnih podataka koji podrazumevaju imena izvršnih direktora preduzeća i ostalih članova borda direktora i skupštine što je neophodno za ažuriranje podataka u poslovnoj banci preko koje se odvija finansijsko poslovanje ovog preduzeća“, naveo je Danić.

Na pitanje predsedavajućeg Milana Dimitrijevića – zašto se čekalo do sada da se ovaj statut izmeni, Danić je odgovorio da je Agencija za registraciju biznisa tražila da do 15. aprila ovi podaci budu izmenjeni.

„U statutu stoji da je Igor Aritonović direktor, što se čekalo do sada. Dolazimo u zabludu i ovi članovi su u ostavci, to je problematično, govorim u ime odbornika koji su me kontaktirali pre skupštine, zašto se ranije nije pristupilo ovom. Trebalo je da ranije ovo stavite na glasanje“, upitao je Dimitrijević Sašu Danića.

„Iako je raspušten bord vi znate da idemo u redovnu proceduru za izbor novih direktora Borda, oni vrše funkciju sve do izbora novih. Nije se kasnilo sada se menjaju podaci, kada su oni zahtevali od nas i uputili nam zvaničan dopis“, kazao je Danić i predsedavajućima potvrdio da ne postoji mogućnost da zvanično ministarstvo vrati ovaj statut na ponovno odlučivanje.

Jučerašnjoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica su prisustvovali i predstavnici OEBS-a.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.