Sud na Severu najkasnije do oktobra; civilna zaštita u ministarstva i "civilne državne agencije"; objekte i opremu preuzima kosovska vlada

Osnovni sud u Severnoj Mitrovici počeće da radi najkasnije do 1. oktobra, potvrdili su jutros za RTK kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri i predsednik sudskog saveta Kosova, Enver Peci. Tahiri je, međutim, u drugoj izjavi za Indeksonline, govoreći i o nedavno postignutom sporazumu o civilnoj zaštiti, naglasila da će kosovske vlasti integrisati u svoje institucije 483 pripadnika civilne zaštite, ali ne u bezbednosne institucije, već u civilne, pre svega u različita ministarstva i “agencije države Kosovo”, koje se bave lokalnim aktivnostima. Istovremeno, Tahiri je pozvala EU da se”maksimalno uključi” i utiče na to kako Srbija “ne bi zanemarila” ovaj proces.

"Što se tiče pravosuđa počelo se sa sprovođenjem sporazuma. Sada je konkurs i poštovaće se u potpunosti zakoni Republike Kosovo u vezi sa zakletvama koje će položiti tužioci i sudije," rekla je Tahiri.

Predsednik sudskog veća Kosova Enver Peci potvrdio je da će sudije i tužioci na Severu početi da rade početkom oktobra:

"Prema analizi koju smo dali, taj konkurs će biti otvoren do 25. maja i zainteresovani će moći da se prijave do ovog datuma. Planirali smo da u septembru, ili početkom oktobra, oni počnu da rade u Osnovnom sudu na severu," rekao je Peci za RTK, dodajući da je sporazumom u Briselu postignuto "očuvanje unitarnog sistema pravde u zemlji."

Govoreći o objektima i imovini civilne zaštite na severu, Tahiri je za Indeksonline navela da će njima raspolagati Vlada Kosova.

"Svi objekti u kojima je do sada radila civilna zaštita, biće predati Vladi Kosova, u kojima će biti smeštena ministarstva sa lokalnim aktivnostima. Naravno, ukoliko u ovim objektima postoje drugi bezbednosni uređaji, oni će biti dostavljeni Vladi Kosova," rekla je Tahiri.

Sporazum o civilnoj zaštiti: Nijednog čoveka manje na straži srpskih interesa na severu KiM-a

"Sporazum o civilnoj zaštiti su usaglasile radne grupe. Srpsku stranu su činili predstavnici vladine radne grupe za dijalog i same civilne zaštite. To znači da neće biti nijednog čoveka manje na straži srpskih interesa na severu KiM-a i da će operativno jezgro ljudi koji su do sada radili poslove u okviru civilne zaštite nastaviti da to čine, radeći iste poslove u okviru sektora za vanredne situacije i raznih drugih institucija na KiM. Nijedan čovek iz civilne zaštite neće ostati bez posla i zaduženja. I sistem za video nadzor i sva druga sredstva nastaviće da igraju istu korisnu ulogu u okviru nove organizacije," saznaje KoSSev od izvora bliskom beogradskom pregovaračkom timu.

U poslednjem izveštaju Vlade Kosova o sprovođenju briselskih sporazuma navedeno je da Priština već ima plan za integraciju 550 pripadnika civilne zaštite sa Severa, od 751, koliko je u ovom izveštaju zabeležen broj ukupnih pripadnika sa Severa, a na osnovu srpskih izvora i za koje se u izveštaju kaže da se radi o “preuveličanoj brojci”. Tahiri je, međutim, jutros navela da će biti integrisano 483 ljudi.

Iako su razgovori u Briselu o raspuštanju srpske civilne zaštite na Severu Kosova počeli pre dve godine, vest o postizanju sporazuma prekjuče naišla je na iznenađenje dela javnosti, s obzirom na to da su dve strane do sada imale dijametralno suprotno tumačenje uloge i budućeg statusa civilne zaštite, te da u javnosti nije bilo ni potvrde da se vode pregovori o ovoj temi. Sporazum je, takođe, donešen u senci posete visoke predstavnike EU za bezbednost i spoljnu politiku, Federike Mogerini, prvo Prištini, a potom Beogradu. Zvaničan Beograd se i dalje nije oglasio povodom sporazuma o civilnoj zaštiti, a nije poznato ni gde je postignut sporazum.

Sporazum o pravosuđu potpisan je 10. marta. Sudski i tužilački savet Kosova raspisali su 25. mart konkurs za 48 sudija “nevećinskih zajednica”, među kojima i za 15 tužioca.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.