Stupio na snagu Sporazum o demarkaciji Kosova i Crne Gore

Sporazum o demarkaciji Crne Gore i Kosova stupio je 4. juna na snagu, saopštilo je crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova.

Kosovski ambasador u Crnoj Gori, Skender Durmiši, uručio je generalnoj direktorki za međunarodno pravne poslove Crne Gore, Tatjani Raspopović, verbalnu notu kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

Ovom notom crnogorska strana je obaveštena da je Kosovo „okončalo unutrašnje pravne procedure neophodne za stupanje na snagu“ sporazuma o demarkaciji, koji je potpisan u Beču, 26. avgusta 2015., navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova podseća da je, saglasno članu 12 Sporazuma, datum uručenja note ujedno i datum stupanja na snagu, a s obzirom na to da su „obe strane ispunile unutrašnje pravne procedure neophodne za njegovo stupanje na snagu i o tome se međusobno obavestile“.

Sporazum o demarkaciji Kosova i Crne Gore postignut je avgusta 2015. godine. Crna Gora je sporazum ratifikovala krajem decembra iste godine. Na Kosovu je, međutim, ratifikovan tek 21. marta 2018. godine, a zbog protivljenja kosovske opozicije, koja je tvrdila da se Kosovu ovim sporazumom „oduzima 8.000 hektara zemlje“.

Tokom pokušaja da se ratifikacija izvrši, održavani su protesti na ulicama Prištine, koji su bili i nasilni, a poslanici opozicije bacali su u više navrata i suzavac u skupštinskoj sali, što je bio slučaj i na sednici kada je sporazum ratifikovan. Upravo je ratifikacija bila jedan od dva kriterijuma za Kosovo da dobije liberalizaciju viza sa EU. Drugi kriterijum je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Detaljnije u vestima:

Tači potpisao dekret za demarkaciju sa Crnom Gorom

Skupština Kosova: Ratifikovan sporazum o demarkaciji

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.