Štrpce: Obijene dve crkve, na jednoj demolirana vrata, iz druge odneto 3.000 dinara; Kancelarija za KiM osudila

Policija KBC Kosovska Mitrovica
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

U međuvremenu se oglasila Kancelarija za KiM, navodeći da se na meti napada našla crkva Svetih 40 mučenika Sevastijskih u Drajkovcu i crkva Svetog Dimitrija u Donjoj Bitinji.

„Ovim napadom na pravoslavne objekte nastavlja se negativna praksa ugrožavanja verskih sloboda i srpske imovine koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i Metohiji“, poručili su iz Kancelarije za KiM.

Zatražili su od međunarodnih predstavnika i Prištine da pronađu izvršioce i da isti budu kažnjeni.

Podsetivši na prethodne incidente, poručili su da ih „zabrinjava da se broj napada na crkvenu imovinu intenzivira uoči obeležavanja pogroma 17. marta kada je stradalo više od 35 pravoslavnih crkava i manastira“.

Zatražili su da se u narednom periodu posebna pažnja posveti zaštiti pravoslavne crkvene imovine na KiM-u.

Kosovska policija registrovala je juče dva slučaja obijanja i nasilnog ulaska u dve crkve na teritoriji opštine Štrpce.

Prvi slučaj registrovan je u jutarnjim satima, u selu Drajkovce kada su, kako je prijavljeno, nepoznate osobe nasilno ušle u crkvu i ukrale oko 3.000 dinara u gotovini.

Drugi slučaj je registrovan u Donjoj Bitinji, u kasnim popodnevnim satima.

Muškarac sa Kosova, prijavio je da su nepoznate osobe silom otvorile i demolirale vrata crkve. Za sada se ne zna da li je i šta ukradeno.

Iz policije navode da se oba slučaja istražuju.

Dva verska objekta obijena su i prekjuče – pomoćni objekat crkva u Vitomirici i džamija u Gnjilanu. I u jednom i drugom verskom objektu izvršene su i krađe.

Ujedno je na Zadušnice 6. marta obijena pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar, javila je tada Kancelarija za KiM.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.