Stranke protiv održavanja srpskih izbora na Kosovu

Izvor: tekst na srpskom originalno preuzet sa RTK 2

Parlamentarne stranke kosovskih Albanaca protiv su održavanja srpskih izbora na Kosovu, ističuči istovremeno poštovanje Ustava Kosova i obaveze iz sporazuma Beograda i Prisstine iz Brisela.

Predsednik kosovske skupštine Jakup Krasnići danas je na sednici predsedništva parlamenta upravo Briselskim sporazumom branio stav da svaka odluka povodom izbora za parlament Srbije na Kosovu treba da bude u skladu sa kosovskim ustavom.

On je to obrazložio time da se vlada sporazumom obavezala da donosi odluke u skladu sa ustavom i zakonima koji su na snazi.

 S tim se složio i šef parlamentarne grupe vladajuće Demokratske partije Kosova Adem Grabovci, dok je opozicija u kosovskom parlamentu uverena da svako činjenje u pravcu organizovanja srpskih izbora na Kosovu znači kršenje ustava i pretnja je nezavisnosti. 

Taj stav, naime, izneo je šef parlamentarne grupe Alijanse za Budućnost Kosova Ardijan Ðini, a za Visara Imerja, šefa parlamentarne grupe Samoopredelenje izbori Srbije na Kosovu su neprihvatljivi, dok je šef parlamentarne grupe DSK Ismet Bećiri naveo da je uznemiren zbog ”kontradiktornih izjava” kosovske vlade, aludirajući pre svega na izjave vicepremijerke Edite Tahiri.

”Smatram da je to kršenje suvereniteta, jer pravo dvojnog drzavljanstva ne podrazumeva otvaranje glasačkih mesta za izbore Srbije na Kosovu. Ako Srbija otvara ambasadu ili kancelariju za vezu i ako oni žele da glasaju u toj kancelariji za vezu to mogu uraditi, ili mogu da idu u Srbiji da glasaju”, rekao je Ðini.

Tahiri je ranije za albanske medije izjavila da treba ispoštovati briselski sporazum, ali i da Srbija ne može organizovati izbore na Kosovu, dodajući da 90 glasačkih mesta na Kosovu neće biti otvoreno. 

Ponovila je pri tome i da na srpskim izborima mogu glasati građani koji imaju dvojno državljanstvo, jer je to uređeno ustavom Kosova. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.