Severne opštine sutra usvajaju statute

Sutra u 17 časova biće održane sednice severnih opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić na kojima se očekuje usvajanje statuta opština, potvrdili su za naš portal zvaničnici iz ovih opština.

Sednica SO Severna Mitrovica održaće se sutra u 12 časova, na kojoj se očekuje i inauguracija gradonačelnika Gorana Rakića.

Za naš portal govori predsednica SO Severna Mitrovica, Ksenija Božović.

Kada i gde se održava sednica Skupštine opštine Severna Mitrovica? Koje su tačke dnevnog reda?

Sednica Skupštine opštine Severna Mitrovica se održava sutra u 12 časova, u prostorijama javnog komunalnog preduzeća "Standard". Tačke dnevnog reda jesu razmatranje i usvajanje predloga statuta i polaganje zakletve za gradonačelnika.

Hoće li biti prisutni i albanskih članovi skupštine opštine? Jeste li imali kontakte sa njima?

Iz reda albanske zajednice bio je jedan predstavnik koji je bio član komisije za izradu statuta.

Oni su blagovremeno i u zakonskom roku obavešteni o sednici, uz odgovarajući materijal. Sada je na njima da li će doći, ili će biti odsutni.

Kakva je procedura usvajanja statuta?

Za izradu statuta je formirana komisija koja je radila na izradi predloga statuta. Ona sutra izlazi pred odbornike sa predlogom statuta, koji se nakon toga daje na usvajanje, a da bi se statut usvojio, mora da postoji dvotrećinska većina odbornika.

Šta se dešava nakon što Skupština usvoji statut? Da li taj isti statut mora da usvoji i Ministarstvo lokalne samouprave u Prištini?

Statut se onda daje na razmatranje Ministarstvu za lokalnu samoupravu (u Prištini, prim. red.). Ja se nadam da će međunarodna zajednica i svi ostali koji su bili uključeni u rešavanje svih tekućih pitanja oko statuta, biti i sada uključeni i nadam se da neće biti nikakvih problema.

Da li se statuti opština razlikuju i da li su oni statusno neutralni?

Što se tiče četiri opštine sa severa, statuti su različiti zato što su i opštine različite – različite delatnosti imaju. Neka opština je ruralna, neka gradska sredina, pa su prema tome i prilagođavani. Statuti su apsolutno statusno neutralni. Što se tiče same opštine Mitrovica, isključivo smo se držali rezolucije 1244.

Tokom zajedničke, vanredne sednice četiri severne opštine na Kosovu,  koordinator Upravljačkog tima Zajednice srpskih optšina (ZSO), Ljubo Marić, rekao je za naš portal da je izrada statuta ZSO-a u završnoj fazi. Možete li sada da nam kažete neke nove detalje?

Nemam informaciju koji je tačan datum za završavanje statuta, ali znam da svaka skupština opštine treba da donese odluku o učešću u ZSO. Posle te odluke ja se nadam da će statut biti ili pri kraju, ili već završen. Statut nisam videla, ali znam da se privodi kraju. Dakle, ne mogu da kažem kada se tačno očekuje formiranje ZSO-a.

Kakve će biti posledice ukoliko se ne usvoji statut ZSO-a, odnosno ne formira ZSO u okviru predviđenog zakonskog roka?

Mi smo sve zakonske rokove probili zbog situacije uopšte u Mitrovici. Zatim smo imali zajedničku sednicu četiri severne opštine, tako da ne možemo da se striktno držimo tih rokova. Čak i ako se još neki rokovi probiju, to neće biti u nekom velikom vremenskom razmaku. S obzirom na situaciju, biće i to dozvoljeno, jer je sve neizvesno.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.