Klint Vilijamson na Kosovu

Izvor: (tekstovi na srpskom originalno preuzeti) RTK 2

Međunarodni istražilac Klint Vilijamson boravi u Prištini, gde se u društvu šefa Euleks-a Bernda Borharda, sastao sa kosovskim ministrima pravde Hajredinom Kućijem i unutrašnjih poslova Bajramom Redžepijem, saopšteno je iz kosovske vlade.

Na sastanku, Kući je rekao da je kosovska vlada zainteresovana za pomoć u sprovodjenju zakona i vladavini prava, kao i za saradnju sa međunarodnim partnerima u EU i SAD-u, ali uz poštovanje nadležnosti koje Kosovo ima.

Kući je naveo da je Kosovo izgradilo dovoljno kapaciteta u pravosuđu za upravljanje svakim mogućim slučajem.

"Pravosudne institucije su izgradile neophodne kapacitete, da lokalne i međunarodne sudije, i one iz Euleks-a, mogu uspešno da se bave pitanjima pravde, pozvavši da svako eventualno suđenje bude održano na teritoriji Kosova i po zakonima i u nadležnosti Kosova", navodi se u saopštenju.

Prištinski mediji navode da je poseta američkog tužioca Vilijamsona, uključenog u istragu optužbi koje je objavio bivši švajcarski senator Dik Marti o ratnim zločinima na Kosovu, povezana sa formiranjem tribunala koji će istraživati moguće optužbe protiv OVK.

List "Zeri" navodi da se Priština složila da nema više nikakve mogućnosti da se protivi formiranju tribunala koji će suditi za moguće zločine OVK, te da se sada “čitava bitka” vodi da ovaj tribunal bude sastavljen od dva doma, jedan na Kosovu a drugi u inostranstvu.

Dom na Kosovu koji su tražili kosovski zvaničnici će se baviti osumnjičenima za počinjene zločine, dok će se dom u inostrabstvu baviti ekskluzivno zaštićenim svedocima. Priština se složila sa formiranjem specijalnog doma van Kosova pošto je poznato da se stranci najčešće žale na kosovske neuspehe u zaštiti zaštićenih svedoka.

"Imajući u vidu da je međunarodna zajednica izjavila da zaštićeni svedoci nikada nisu bili sigurni na Kosovu, predložili smo da ovaj tribunal ima posebno odeljenje van Kosova koje će se uglavnom baviti svedočenjem zaštićenih svedoka", rekao je anonimno visoki kosovski funkcioner.

08:48 – Dva doma za "zločine" OVK

Po svemu sudeći, u utorak (danas) će na Kosovo doći Klint Vilijamson, američki tužilac koji istražuje optužbe koje je objavio bivši švajcarski senator Dik Marti. "Zeri" objavljuje najverovatniju verziju za formiranje tribunala koji će istraživati moguće optužbe protiv OVK.

Priština se složila da nema više nikakve mogućnosti da se protivi formiranju tribunala koji će suditi za moguće zločine OVK. 

Čitava bitka se sada vodi da ovaj tribunal bude sastavljen od dva doma, jedan na Kosovu a drugi u inostranstvu, saznaje "Zeri" iz domaćih i stranih izvora. 

Dom na Kosovu koji su tražili kosovski zvaničnici će se baviti osumnjičenima za počinjene zločine, dok će se dom u inostrabstvu baviti ekskluzivno zaštićenim svedocima. 

Zapravo, Kosovo se složilo sa formiranjem specijalnog doma van Kosova pošto je poznato da se stranci najčešće žale na kosovske neuspehe u zaštiti zaštićenih svedoka. 

"Imajući u vidu da je međunarodna zajednica izjavila da zaštićeni svedoci nikada nisu bili sigurni na Kosovu predložili smo da ovaj tribunal ima posebno odeljenje van Kosova koje će se uglavnom baviti svedočenjem zaštićenih svedoka", rekao je anonimno visoki kosovski funkcioner.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.