Štrajk upozorenja Ekonomske škole: Potvrdite nam Školski odbor, istekle su privremene mere

U mitrovičkoj srednjoj Ekonomskoj školi pre šest meseci, odlukom ministra prosvete i obrazovanja Srbije, uvedene su privremene mere. Mere su, kako je zvanično navedeno u odluci ministarstva, uvedene zbog "propusta i nezakonitih radnji", odnosno nefunkcionisanja školskog odbora. Privremene mere, prema zakonu, ističu danas. Iako su, u međuvremenu, u ovoj školi imenovani novi članovi školskog odbora, takođe, Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica nije doneo svoje rešenje o njihovom imenovanju. Zbog ovoga, kolektiv Ekonomske škole protestovao je juče na sat vremena, zahtevajući od ove privremene lokalne samouprave donošenje rešenja o imenovanju odbora u "skladu sa zakonom". Zatražili su, kako su u svom zahtevu naveli, i "poštovanje autonomije škole". Ukoliko u narednih pet dana, ne dobiju odgovor od nadležnih, protestovaće do ispunjenja svojih zahteva. Iz opštinskog privremenog organa, sa druge strane, odluku o štrajku smatraju neodgovornom. Rešenje ne možemo da donesemo, jer čekamo na instrukcije ministarstva o privremenim merama, navode iz ovog opštinskog organa.

"Prosvetni inspektor je utvrdio da su se stekli uslovi za ukidanje privremenih mera. Mi smo bili u obavezi da izaberemo tri člana iz kolektiva i tri člana iz saveta roditelja, što smo i učinili, u skladu sa pravilima. Poslali smo imena Privremenom organu i zahtev, 24. aprila – da donesu rešenja o imenovanju članova školskog odbora, jer 17. maja ističu privremene mere. Ukoliko rešenje ne donesu, mi ćemo tako biti bez direktora i bez školskog odbora," tvrdi predsednik štrajkačkog odbora, Aleksandar Janićijević, u razgovoru za KoSSev.

Privremene mere uvedene da bi se smenilo rukovodstvo škole

Otišao je i korak dalje. Smatra da razloga za uvođenje privremenih mera nije ni bilo:

Janićijević Aleksandar:

Privremene mere predlagane i u vreme ministra Verbića ali je odbio zahtev

"Privremene mere uveo je ministar, na predlog lokalne samouprave, jer deo školskog odbora čine i predstavnici lokalne samouprave. Zahtev za uvođenje privremenih mera slat je i ministru Verbiću. Mi smo tada otišli kod ministra, obavestili smo ga o svemu i on je odbio zahtev. Međutim, kada je na mesto ministra došao Šarčević, do njega su nekako došli i on je direktno uveo privremene mere i imenovao VD direktora."


Tužba podneta i Upravnom sudu

"Uputili smo tužbu Upravnom sudu u Beogradu na odluku ministra, međutim, do današnjeg dana nemamo odgovor na tu tužbu."

"Za njihovo uvođenje nije bilo nikakvih osnova, a uz to, u školski odbor, tokom tih šest meseci, imenovani su svi oni koji su i doveli do uvođenja privremenih mera. Uvođenje privremenih mera iskorišćeno je da se smeni i školski odbor i direktor," navodi on, objašnjavajući da je tako smenjen dotadašnji direktor, D.K, koji je na mesto direktora bio 14 godina i koji je smenjen tri meseca pred istek mandata, kako bi se, tvrdi on, na mesto vršioca dužnosti imenovala D.A.

Šta je onda navedeno kao razlog za uvođenje privremenih mera, pitali smo predstavnika štrajkača.

"Kao razlog su naveli to da školski odbor nije funkcionisao, to je konstatovala inspektorka iz Kraljeva i tražila je da se razreši školski odbor," odgovorio je.

Da li je školski odbor funkcionisao ili ne, pitali smo takođe.

Iako tvrdi da jeste, Janićijević priznaje da je rad odbora sve vreme bio opstruisan od strane pet članova, upravo iz razloga, kako objašnjava – da se škola dovede pred čin uvođenja privremenih mera.

"Taj odbor je funkcionisao. Ali tih pet članova – dva iz saveta roditelja i troje iz opštine – su neprestano oponirali svemu onom što kolektiv, ili škola urade, uvek su bili protiv, i njihov jedini cilj je bio da smene direktora," dalje je objasnio Janićijević. 

Ko inače čini školski odbor

Tri člana iz škole, 3 iz saveta roditelja i 3 iz opštine.

On tvrdi da je rad škole i ranije opstruisan, a da se nedonošenjem rešenja o imenovanju novog školskog odbora, ta praksa nastavlja.

"Tako što jednostavno ovaj kolektiv omalovažavaju. Naša reč se ne čuje, demokratski smo izabrali članove školskog odbora, a oni (Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, prim, red.) to nisu hteli da prihvate i neće da reaguju i rade svoj posao. Bili su u obavezi da imenuju članove školskog odbora, jer mi smo predlagači," dodao je.

Štrajk ćemo nastaviti do ispunjenja zahteva

U jučerašnjem prvom štrajku kolektiv ove škole okupio se u krugu školskog prostora, prekidajući tako svoj rad na sat vremena. Međutim, iz sindikata zaposlenih upozoravaju da će, ukoliko ih u narednih pet dana niko od nadležnih ne kontaktira – štrajk i nastaviti i primeniti skraćivanje časova, a što je u skladu sa Zakonom o štrajku.

"Održali smo sednicu sindikata. Niko nije glasao protiv štrajka. Prvobitno smo zakazali štrajk, po zakonu, jednosatni, ako se niko od nadležnih za ovaj slučaj ne oglasi, a do sada se niko nije oglasio, mi ćemo, nakon pet dana, u skladu sa zakonom, skratiti časove na 30 minuta i nastaviti sa štrajkom. Obavestili smo lokalnu samoupravu, načelnika školske uprave, ministra prosvete, predsednika učeničkog parlamenta," rekao je dalje Janićijević.

Privremeni organ: Čekamo odgovor ministarstva

Pitanja u vezi sa tvrdnjama ovog člana štrajkačkog odbora uputili smo i Privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica. Iz ove lokalne samouprave, takođe, potvrđuju da je rešenje o uvođenju privremenih mera donelo Ministarstvo, ali, sa druge strane, iznose razloge zašto  po isteku privremenih mera nisu imenovali nove članove školskog odbora:

Privremeni organ Kosovska Mitrovica:

VD diskriminisana

"Sadašnja VD na svaki način je diskriminisana od strane jednog broja nastavnog osoblja, a upravo ona na najprofesionalniji način i u skladu sa zakonom i Statutom škole sprovodi sve aktivnosti koje su potrebne za normalno održavanje nastave, kao i pripremu za upis nove generacije. Privremeni organ nastoji da svim obrazovnim institucijama omogući što bolje uslove za funkcionisanje nastavnog procesa i podizanja učeničkog standarda," navode iz Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

"S obzirom na to da mandat odbora ističe i da je privremeni školski odbor imenovao direktno ministar, Privremeni organ se obratio ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dalje instrukcije i za dalje postupanje. Dakle, nema govora o vršenju opstrukcija, već čekamo instrukcije ministarstva."

"Podsećamo da imamo i dopis ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, Školske uprave Kosovska Mitrovica, kojima se do daljnjeg odlažu svi izbori i postupci i konkursi," dodaju.

"Veliki broj propusta i nezakonitih radnji"

Istovremeno, navode i nove detalje o tome zašto su u Ekonomskoj školi uvedene privremene mere.

"Razlog za razrešenje članova odbora je veliki broj propusta i nezakonitih radnji koje su se događale pod rukovodstvom tadašnjeg direktora škole, što je nepobitno utvrđeno zapisnikom po vanrednom inspekcijskom nadzoru – 19.04.2016., gde je, između ostalog, konstatovano da je vršen prijem nastavnog osoblja suprotno odredbama zakona," objašnjavaju.

Štrajk nedgovoran, lični interesi prevagnuli

Osvrnuli su se i na odluku o štrajku, koju smatraju neodgovornom i kojom su, tvrde, lični interesi stavljeni ispred interesa samih učenika:

"Mi smo mišljenja da škola još nije izvedena iz privremenih mera, pa je ovaj neodgovoran korak sindikata otežavajuć za normalizovanje rada škole, šta više, dovodi u pitanje opstanak same ustanove. Lični interesi prevagnuli su naspram interesa dece. Maturanti završavaju, treba upisati novu generaciju, a pojedinci koriste nastavno osoblje kao oruđe za svoje lične interese."

A šta kaže zakon?

Prema zakonu, privremene mere se uvode kada "organ nadležan za obavljanje poslova inspekcijskog, odnosno stručno-pedagoškog nadzora utvrdi da ustanova ne ispunjava propisane uslove za rad, ili ne obavlja delatnost na propisani način, kao i u slučaju obustave rada ili štrajka organizovanog suprotno zakonu", a nakon što se posle određivanja roka za ispunjenje uslova, odnosno otklanjanje nepravilnosti u obavljanju delatnosti – ne postupi u datom roku po nalogu organa, odnosno kada organ upravljanja ne obavlja poslove iz svoje nadležnosti.

Privremeni organ upravljanja ima najmanje pet članova i obavlja poslove iz nadležnosti organa upravljanja. Vršilac dužnosti direktora ustanove i privremeni organ upravljanja obavljaju dužnosti dok Ministarstvo ne utvrdi da su ispunjeni uslovi i otklonjene nepravilnosti i da su se stekli uslovi za prestanak privremenih mera, a  najduže šest meseci. O ostalim detaljima o zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, čitajte OVDE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.