ŠTRAJK U HOLU SO ZP: Radnice Javora primile zaostale plate, traže ugovore o radu

16:00 – Radnice Javora primile zaostale plate, napustile hol SO ZP i traže ugovore o radu
 
Radnice fabrike košulja "Javor" iz Zubinog Potoka su danas popodne primile dve zaostale plate za maj i jun, od po 10.000, odnosno 15.000 dinara nakon tri dana štrajka provedenih u holu SO Zubin Potok, gde su provele i dve noći i napustile su opštinsku zgradu. Isplata zarada je izvršena u prostorijama fabrike "Javor", nakon što su ih, po njihovim rečima, pripadnici kosovske policije obavestili na licu mesta – u holu opštinske zgrade, da su plate obezbeđene, te da će se isplata zarada izvršiti u prostorijama fabrike. Iako zadovoljne, ove radnice, međutim, ne prekidaju štrajk u potpunosti, jer su njihovi zahtevi sada usmereni prema pravnom regulisanju njihovog radnog statusa. One će se na posao vratiti kada dobiju ugovor o radu, s obzirom na to da su do sada radile, po sopstvenom priznanju, bez ikakvog ugovora, a platu primale u gotovini.
 
"Srećne smo i zadovoljne jer smo primile danas plate za maj i jun, i naš trud da ovde provedemo tri dana i dve noći se isplatio, iako smo umorne, a i prehladile smo," kaže jedna od radnica, Kosa Đukić.
 
Na naše pitanje ko ih je i kako obavestio da je isplata spremna, s obzirom na to da su one sinoć bile obaveštene da se novac tek prikuplja i da bi mogle biti isplaćene do kraja nedelje, Đukić je rekla:
 
"Pa došli su iz kosovske policije u hol opštinske zgrade, gde smo se nalazile, da nam kažu da su plate spremne i da idemo u našu fabriku i tamo ih primimo. I stvarno je bilo tako. Ponavljam, sada smo zadovoljne što smo primile ništa više od onog što smo tražile, a što je naše."
 
Ona, međutim, naglašava da će njihov povratak na posao zavisiti od toga da li će na pravni način regulisati svoj radni odnos, te da su ih inspektori za rad i radne odnose iz Kosovske Mitrovice, koji su ih sinoć obišli, podsetili na osnovni uslov za zasnivanje radnog odnosa, a to je potpisivanje radnog ugovora, tako da se štrajk sada nastavlja u drugačijoj formi i sa ciljem da radnice Javora dobiju važeće radne ugovore.
 
"Mi sada tražimo da se ispuni još jedno naše osnovno radno pravo, a to je da imamo važeći ugovor, a ne da radimo na divlje kao u proteklim mesecima, i da za svaku platu moramo da štrajkujemo. Ništa više od toga. Posla ima, mi hoćemo da radimo i dobre smo radnice," naglasila je Kosa Đukić.
 
Ubrzo po primanju plate, radnice su napustile hol SO Zubin Potok gde su provele tri dana štrajkujući.
 
12:03 Treći dan štrajka radnica Javora u zgradi opštine Zubin Potok
 
Radnice fabrike košulja "Javor" iz Zubinog Potoka, koje štrajkuju od prekjuče ujutru u zgradi Skupštine ove opštine zbog neisplaćenih plata, provele su i drugu noć u holu ove zgrade. One od 26. ujutru štrajkuju u opštinskoj zgradi zbog neisplaćenih minimalaca od po 15.000, odnosno 10.000 dinara, za maj i jun. Njih je sinoć obišao tim inspekcije za rad i radne odnose sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i raspitivao se o uslovima u kojima ove radnice rade i štrajkuju. Oni su se dogovorili da radnice sačekaju do ponedeljka, jer su im iz lokalne samouprave poručili da se "novac prikuplja" i da će primiti zaostale plate do kraja nedelje. Ukoliko ne budu primile plate do ponedeljka, inspekcija im je naložila da se obrate njima. KoSSev nezvanično saznaje da su im inspektori rekli i da je trebalo da vode računa o važećoj i osnovnoj pravnoj proceduri kada su prihvatale posao, misleći na to što ove radnice od novembra rade bez potpisanih ugovora, te da pre nego što su stupile u štrajk, trebalo je da kontaktiraju inspekciju za rad i radne odnose i da pročitaju Zakon o štrajku. Istovremeno, od njih su zatražili da napuste hol opštinske zgrade i da štrajkuju u krugu svoje fabrike, ali su im radnice Javore poručile da one "ne izlaze iz opštinske zgrade dok ne dobiju svoje plate," jer su one "stanovnice opštine Zubin Potok."
 

Fabrika "Javor" Zubin Potok: 

Jun 1999: 236 radnika

April 2005: 135 radnika, fabrika prestaje da radi, radnici bez primanja

Novembar 2014 – avgust 2014: fabrika se ponovo otvara; kontradiktorni podaci – najavljeno 120 novih radnih mesta, radnici tvrde da ih je u pogonu oko 70-ak; fabriku napustilo između 20 i 30 radnika.

"Treći dan smo u holu opštinske zgrade, a prenoćile smo drugu noć, nas 28, a jutros nas opet ima 30. Imaju žene malu decu, pa ne mogu da ih ostave. Kako nam je bilo? Nije moglo gore da bude. Zanoćile smo po klupama i betonu. Sve smo žene i već nam je narušeno zdravlje. Prehladile smo se, a neke od nas pate i od kostobolje," kaže radnica Javora, Blagica Milojević. Ona dodaje da im pored rođaka, i dosta sugrađana donosi hranu i podržava ih u ovom štrajku, te da radnice neće odustati od svojih zahteva.

 

Pročitajte još: 

Radnice Javora u zgradi opštine Zubin Potok: "Ne izlazimo odavde dok nam ne isplate naše dohotke"

"Mi odavde nećemo dok ne dobijemo plate. A pogon stoji, iako ima posla i mi hoćemo da radimo, ali tražimo naša prava. Rekli su nam iz opštine da prikupljaju pare. 'Biće, biće', kažu. Kažu i da oni nisu nadležni, već poslodavac. Kao i pre. Inspektori su nam sinoć rekli da je prvo kod njih u Mitrovicu trebalo da idemo. Kako da idemo, kad nijedan papir nismo potpisale," rekla je Milojević.

 
Pogon fabrike "Javor" u Zubinom Potoku ne radi već dva meseca. Posle devet godina od zatvaranja, ovu fabriku je u novembru prošle godine, ponovo otvorio tadašnji šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Aleksandar Vulin, koji je mesec dana kasnije, otvorio i pogon iste fabrike u selu Žitkovac, u susednoj opštini Zvečan, kada je naglasio da je "Kancelarija za KiM postavila cilj da do prvog jula, 2014. godine, u proizvodnji otvori 1000 novih radnih mesta na Kosovu." Trenutni poslodavac pogonu u Žitkovcu je opština Zvečan. Sa druge strane, fabrika "Javor" iz Zubinog Potoka je pre rata osnovana kao pogon istoimene fabrike iz Ivanjice.
 
KoSSev je kontaktirao pravnu službu fabrike iz Ivanjice, sa ciljem da sazna u kojem je pravnom statusu pogon Javora u Zubinom Potoku. Međutim, u ovoj službi su nam rekli da ne znaju u kojem je pravnom statusu ovaj pogon i odbili da komentarišu bilo šta u vezi sa pogonom u Zubinom Potoku. Iako na zvaničnoj Internet stranici ove fabrike stoji da je fabrika privatizovana 2006. godine, menadžment fabrike je za KoSSev portvrdio da fabrika "Javor" iz Ivanjice od 2010. godine ima status državnog preduzeća u restruktuiranju. 
 
Što se tiče pravngo statusa Javora iz Zubinog Potoka u kosovskim institucijama, ovo preduzeće ima status društvenog preduzeća i na osnovu toga spada pod ingerenciju kosovske poverličake agencije (KPA), potvrđeno nam je iz KPA. 

 

Pogon Javora iz Zubinog Potoka, kao deo fabrike "Javor" iz Ivanjice, bila je jedna od razvijenijih fabrika na Severnom Kosovu pre rata, i zahvaljujući njoj, kao i fabrici "Prvi maj" iz Kosovske Mitrovice, proizvodnja konfekcije je bila jedna od jačih industrijskih grana na Severnom Kosovu. Fabrika je otežano radila posle rata, da bi potpuno prestala sa radom u aprilu 2005. godine, a radnici ostali bez ikakvih primanja. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.