Stoltenberg u sredu sa Vučićem, pa sa Kurtijem

Uoči sastanka u Briselu, generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, sastaće se 17. avgusta, u odvojenim susretima, prvo sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, a potom i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem. 

Teme sastanka nisu poznate, međutim, kako su saopštili iz NATO-a, nakon svakog od sastanaka biće održana konferencija za medije.

Konferencija Stoltenberga i Vučića zakazana je za 15.30 časova u NATO štabu, a sat i po kasnije, nakon sastanka sa Kurtijem, biće održana još jedna.

Vučić je, ujedno juče u izjavi novinarima, najavio da će 17. i 18. avgusta boraviti u Briselu, i da će da razgovara sa generalnim sekretarom NATO -a, a sutradan i sa Kurtijem u sklopu Briselskog dijaloga.

Kazao je da je reč o važnim susretima. I dok je poručio da izjavama o mogućem napadu Srbije Priština „prikriva da želi da napadne Sever Kosova“, ali i da priprema „likvidacije naših ljudi na Severu pod plaštom borbe protiv kriminala“, najavio je da će da traži od NATO-a da čuva mir.

„To je moja molba i to ću jasno da kažem ljudima u NATO-u. Njihov je posao da tamo čuvaju mir. I da ne dozvoljavaju Prištini da zloupotrebljava ROSU, FIT – kako god da se zovu te jedinice i da ih dovode na Sever, jer na to nemaju pravo“, kazao je juče na kraju konferencije Vučić.

Podsetimo, Stoltenberg je obavio telefonske razgovore sa Kurtijem, a potom i sa Vučićem odmah nakon najnovijih tenzija na Severu Kosova.

O tome čitajte u posebnim vestima:

Vučić i Stoltenberg: Mir i stabilnost krucijalni, neophodan nastavak dijaloga i konstruktivnost

Stoltenberg razgovarao sa Kurtijem: Svi da ostanu mirni i izbegavaju jednostrane akcije

On im je u razgovoru poručio da sve strane moraju da izbegavaju jednostrane akcije, ostanu mirne i da se okrenu dijalogu koji se vodi u Briselu, što je ponovio i u nedavnom intervjuu za Vijesti.

Sa druge strane, kazao je da je KFOR spreman da interveniše ukoliko stabilnost bude bila ugrožena.

„Sve strane moraju ostati mirne, izbegavati jednostrane akcije i konstruktivno se angažovati u dijalogu uz posredovanje Evropske unije. U skladu sa svojim mandatom UN, misija KFOR blisko prati situaciju i spremna je da interveniše ukoliko stabilnost bude ugrožena. Naša misija posvećena je osiguravanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu“, poručio je Stoltenberg.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.