Stoltenberg: Dodatne NATO trupe krenule na Kosovo, cilj da se smire tenzije

FOTO: KoSSev

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da su dodatne trupe koje alijansa šalje krenule ka Kosovu ali da to ne znači odustajanje od traženja političkog rešenja za sukob, prenosi N1.

On je tokom dvodnevnog sastanka šefova diplomatija alijanse u Oslu ponovio da je nasilje protiv mirovnih snaga KFOR-a na Kosovu potpuno neprihvatljivo, prenosi Rojters.

„NATO će ostati na oprezu. Bićemo tu da obezbedimo okruženje. Dodatne trupe šaljemo kako bi pomogle da smirimo i smanjimo tenzije“, odgovorio je Stoltenberg na pitanje zašto se šalju dodatne trupe.

Šef NATO-a izjavio je pre dva dana da će poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo kako bi suzbio nasilje koje je izbilo na severu i pripremiti još jedan bataljon koji će poslati ukoliko to bude neophodno.

„NATO preduzima ovaj korak kako bi osigurao da KFOR ima snage i mogućnosti koje su mu potrebne da izvrši svoj mandat“, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za štampu u Oslu nakon sastanka sa premijerom Norveške Jonasom Garom Storeom.

On je „najoštrije osudio ničim izazvane napade na trupe KFOR-a na Severu Kosova, koji su doveli do ranjavanja 30 pripadnika mirovnih snaga i dodao da nasilje vraća korak unazad Kosovo i ceo region i izlaže evroatlantske aspiracije riziku“.

 Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.