Stojanovićima iz Gračanice stigla pomoć: „Imamo pet koza i od toga živimo“

Sedmočlanoj porodici Stojanović iz Gračanice, sa četvoro dece – stigla je pomoć. Nameštaj, higijenske proizvode, odeću, hranu i tehniku uručili su im humanitarci organizacije 28. Jun iz Kanade.

U gračaničkoj porodici niko ne radi i teško žive.

„Živimo veoma teško, suprug prima invalidninu, niko od nas ne radi, četvoro dece ide u školu. Najmlađi bi sada trebalo da krene u predškolsko,“ kazala je Marina Stojanović.

Na pitanje RTK2 koliko im ova pomoć znači, odgovorila je:

„Znači nam puno, imamo pet koza i od toga živimo.“

Da je život Stojanovića težak, potvrdila je i devetogodišnja Jana.

Na pitanje šta joj najviše nedostaje, odgovorila je: „Nedostaje mi odeća, volela bih da imam šta da obučem.“

Kaže i da bi volela da ima lap-top.

Organizacija 28. Jun je u javnosti već poznata po svojim akcijama pomoći.

Prošle godine su pomogli Petroviće takođe iz Gračanice. Ipak, ne pomažu samo porodicama na Kosovu.

„Trenutno smo na Kosovu, pomažemo porodici Stojanović, koja nas je kontaktirala i kojoj je pomoć neophodna. Nama je bitno da se što više porodica prijavi kako bi im pomogli,“ kazao je predstavnik humanitarne organizacije „28. Jun“, Milo Dubak.

„Ono što je glavni cilj naše organizacije jeste da dokažemo i pokažemo svetu da struja, voda, knjiga, hrana, ni u kom slučaju ne sme da bude luksuz, to je nešto što je elementarna stvar i što svakom mora da bude dostupno, tako da se mi trudimo najviše što možemo da po neku porodicu na mesečnom nivou usrećimo. Mi smo pomogli ovoj porodici na onaj način, na koji su oni u ovom trenutku zahtevali, ali njima je pomoć i dalje neophodna,“ kazala je Izvršna direktorka ove HO, Aleksandra Trifunović.

Priznaje da su se susretali i sa drugim teškim situacijama:

„Situacija je bilo više nego teških i više nego žalosnih – od toga da su ljudi spavali na podu bez kreveta, do toga da deca pešače po sedamnaest kilometara do škole, bez toaleta, bez struje.“

„28. Jun“ je multinacionalna organizacija koja se bavi humanitarnim, socijalnim i filantropskim radom. Osnovana je 2011. godine i registrovana kao kanadska neprofitna organizacija 2012. Do danas, dostavila je 170 tona humanitarne i medicinske pomoći u vrednosti od preko 4,4 miliona dolara Zapadnom Bakanu – navodi se na njihovoj zvaničnoj Internet stranici.

Ova organizacija je i prva dobrotvorna organizacija sa Zapadnog Balkana kojoj je dodeljen poseban konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.