Članu Dreničke grupe Ismetu Hadži odobreno da se brani sa slobode

Dva dana nakon što je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv petorice Srba (Oliver Ivanović, Dragoljub Delibašić, Ilija Vujačić, Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović) jednom od petnaestorice optuženih kosovskih Albanaca iz Dreničke grupe, koja se tereti za ratne zločine, juče je odobrena odbrana sa slobode.
 
Nakon što je Hadžin branilac, advokat Mahmut Haljimi, na ročištu Dreničke grupe "jedan", u okviru koje se sudi Ismetu Hadži, podneo zahtev sudu 5. avgusta ove godine da se njegov branjenik brani sa slobode, predsedavajući suda, sudija Darius Sielicki je odobrio Haljimijev zahtev uz kauciju od dvadeset hiljada evra, prenose kosovski mediji.
 
"Nakon našeg zahteva sudu da moj klijent plati kauciju od dvadeseet hiljada evra kako bi se branio sa slobode, sud je odlučio da prekine Hadžin pritvor pre nastavka suđenja i on je od danas slobodan," izjavio je Haljimi. 
 
Zahtev Haljimija opravdan je činjenicom da su okrivljeni u sudskom procesu u predmetu Drenička grupa 2, koji se terete za ratne zločine, takođe na slobodi uz kauciju.
 
Podsetimo, Ismet Hadža je jedan od članova Dreničke grupe, koja broji petnaest bivših komandanata UČK-a, koji su podeljeni prema sudskim procesima na osnovu tri različita slučaja i koji se terete za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u Likovcu, 1998. i 1999. godine. U prvom slučaju ove grupe, među optuženima je bio i Hadža, zajedno sa Sulejmanom Selimijem, Nedžatom Ćubreljijem i Šefkijem Husenijem. Njima je nedavno i izrečena oslobađajuća presuda. Međutim, protiv Hadže podignuta je optužnica i u drugom slučaju, u slučaju takozvane Dreničke grupe 1, pa se Hadža tako ponovo našao pred sudom, sa još šestoricom orkivljenih, a i u ovom slučaju se tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom. 
 
Suđenje u slučaju Dreničke grupe 1 počelo je 22. maja 2014, i sve vreme se odvija u prostorijama Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici, a tužilac koji vodi ovaj slučaj je kao i u slučaju petorice optuženih Srba, Sezari Mihalčuku.

 


Dva dana pred početak suđenja, Hadža je zajedno sa još dvojicom okrivljenih u slučaju Dreničke grupe 1, Sahitom Jašarijem i Samijem Ljuštakuom, nestao iz Kliničkog centra u Prištini u koji su iz pritvora bili prebačeni zbog navodnih zdravstvenih problema. Nakon što se nisu pojavili ni na prvom ročištu suđenja Dreničkoj grupi 1, sudija Darius Sielicki je tada i izdao nalog za njihovo hapšenje, da bi se oni gotovo istog dana predali kosovskoj policiji, a sutradan pojavili u sudu.

Ova tri člana Dreničke grupe su se predala nakon pregovora sa EULEX-om, Kosovskom policijom i zatvorskom službom, koji su trajali tri dana za redom, preneli su tada kosovski mediji.
 
Sve vreme je, međutim, javnosti ostalo nejasno da li su se nakon bega optuženi nalazili u prištinskom kliničkom centru, kako je tvrdila odbrana, ili van, jer navodno ni policiji, ni lekarima, pristalice ove trojice optuženika nisu dozvoljavale da uđu u sobe u kojima su se navodno nalazili.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.