Što se tiče morala, moralo se

Foto: KoSSev

Pišu: Milica Andrić Rakić i Milica Radovanović

Televisa presenta – Sa plaža osunčanog Kankuna selimo se u Prištinu. Donosimo priču o pobedi i porazu, borbi između razuma i osećanja, principima i neprincipijelnosti, spletkama i intrigama.  

Sve je počelo jednom suzom, muškom, onom najtežom. Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, usred letnjeg raspusta, iznenada i bez najave, dao je ostavku zbog poziva koji se ne odbija – onog pravosudnog organa, tj. Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

Ep. 1 Plavi zumbul i zelena kada

Više od mesec dana nakon toga, u zapletu pre glavnog zapleta, samo raspisivanje izbora se odugovlačilo u iščekivanju dovršetka procesa unutrašnjih izbora tadašnjeg favorita za pobedu – LDK. Da ovaj period ne bude dosadan postarali su se baš LDK i pokret Samoopredeljenje (LVV) koji su svakodnevno intrigirali publiku mogućnošću predizborne koalicije.

Kao u svakoj dobroj sapunici, savez je naišao na prvu prepreku – starije, konzervativnije članove elitističke LDK koji su verovali da mogu bolje od mlade partije bez iskustva u vladanju. LDK i LVV na izbore su izašli samostalno.

Ep. 2 Dečko koji obećava

Ipak, mlado LVV je dočekalo svojih 5 minuta i 6. oktobra, u ne tako iznenađujućem obrtu za one koji su se istinski udubljivali u osluškivanje javnosti, odnelo je pobedu, mada ne toliko ubedljivu.

Već 7. oktobra Kosovo je preplavio entuzijazam i euforija zbog „najboljih demokratskih izbora u istoriji“, ali i zbog najave novog doba. Za kormilo vlade sešće po prvi put neukaljani, načitani, beskompromisni vizionar nacionalnog jedinstva – Aljbin Kurti. Euforija, ali i zaintrigiranost Aljbinom prelila se i na regionalne i svetske medije. Stajalo se u redu za intervju sa „dečkom koji obećava“.

Kako nijedan junak ne može biti doslikan bez iskušenja, jer nema svetla bez senke, Aljbinovo svetlo jače sija između dve prepreke na putu njegovog uspeha – obe će na test staviti njegovu principijelnost i beskompromisnost, osobine koje mu se neretko pripisuju.

Ep. 3 Prvo skoči pa reci hop

Prvo iskušenje Kurtija biće Srpska lista, ili kako je on opisivao ovaj politički entitet kosovskih Srba – „produžena ruka Beograda“. Za njih u Kurtijevoj vladi, prema njegovim najavama, neće biti mesta. Istrajao je u tome ni punih mesec dana, dok nije pročitao kosovski Ustav i shvatio ono što svaki iskusni političar zna – prvo skoči, pa reci hop.

Srpska lista nije potrebna Aljbinu da formira vladu, ali jednog ministra u njegovoj vladi mora odobriti upravo Srpska. Sa čim je posle početnog odbijanja na kraju morao da se složi.

Međutim, u priču će iskusni reditelj ubrzo uvesti još jednu prepreku, i ovu sa prefiksom srpski – glasove birača registrovanih da iz Srbije glasaju putem pošte.

Ep. 4 Otrovni bršljen

Nedelja, 13. oktobar, sunčan dan za sve na Kosovu osim one u podrumu Ministarstva infrastrukture koji od jutarnjih časova verifikuju glasove iz Srbije. Dva sata nakon početka verifikacije, mediji javljaju – službenici CIK-a, otrovani su glasovima iz Srbije i hospitalizovani na Infektivnoj klinici prištinskog KBC.

Tako su javili mediji, a zvanični organi i posle mesec dana ćute. Skrivaju čak i lokaciju „evropske laboratorije“ u kojoj se već duže od tri nedelje analizira misteriozna supstanca u kovertama iz Srbije koja je možda izazvala zdravstvene tegobe kod službenika CIK-a. Međutim, zvanični organi su ćutali i ćute i dalje, što nije bio slučaj sa Aljbinovim Samoopredeljenjem, koje je odmah donelo presudu – radilo se o trovanju zaposlenih CIK-a. Uz to, imaju i zahtev, „nelegalno dopremljeni glasovi iz Srbije, moraju se odbiti“. Reči koje će za mesec dana doći na naplatu.

Dok se sve ovo dešava pod svetlima reflektora, iza kulisa se odvija prvo ponovno prebrojavanje glasova sa preko 300, a onda i sa preko 500 glasačkih mesta – sporedni zaplet koji će tek baciti senku na „najbolje demokratske izbore u istoriji“.

Ep. 5 Bacanje rukavice

Za junaka u ovoj dinamičnoj priči, nema predaha, u pauzi brojnih intervjua LVV će morati da vodi i duel sa otpisanima – starim igračima, po prvi put ostavljenim van parlamenta, koalicijom NISMA-AKR-PD – i to ne jedan duel, već dva.

Motivacija ovih igrača, još od objave preliminarnih rezultata izbora je smanjenje ukupnog broja glasova i time spuštanje praga cenzusa, kako bi sačuvali svoje mesto u skupštini i pristup pozamašnom fondu za parlamentarne stranke. U ovim nastojanjima iskusni generali odabraće dva toka bitke – napad na glasove iz dijaspore i napad na glasove iz Srbije. U ovom slučaju, jedna osvojena bitka garantuje pobedu u ratu.

Bitku za „Dijasporu“ NISMA-AKR-PD je izgubila na Vrhovnom sudu, ali je zato osvojila onu težu, za glasove iz Srbije. Posle dve neuspele žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke, treća je uspela. I pored negodovanja LVV, Vrhovni sud je odbacio srpske glasove kao neregularne.

U konačnom zbiru biće tri hiljade glasova manje, dovoljno da NISMA-AKR-PD pređe cenzus i zakomplikuje LVV koalicione planove.

Ep. 6 Biti ili ne biti

LVV nije pao bez borbe, u pokušaju da u igri održi što više glasova, borili su se za nezamislivo – ono što su oktobra opisali kao neregularne glasove iz Srbije. Hamletovsku dilemu morali su da razreše u samo 24 časa, koliko su imali da se Vrhovnom sudu požale na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke. Razrešenje dileme se može sumirati sa: što se tiče morala, moralo se.

Ovi pobednici, pokazali su se kao loši gubitnici, pa su presudu koju su priželjkivali 2014. i 2017, kada su sami neuspešno zahtevali odbacivanje glasova iz Srbije, ove 2019. proglasili odlukom donesenom uz uplitanje politike, korupcije i novca. Nisu ostali dužni ni posmatračima svojih političkih predstavnika koje su nazvali „ološima“.

To se dešava na poprištu onog sporednog zapleta sa kraja 4. epizode, ponovnom brojanju ovog puta preko 1400 glasačkih mesta. Skupa sa onih 300 i 500, nakon brojanja u noći između 6. i 7. oktobra, isti posao treba da se obavi za preko 90% biračkih mesta na „najuspešnije organizovanim izborima u istoriji. Međunarodna zajednica u neverici. Tolikoj neverici da i dalje ponavlja mantru „što pre formirati novu vladu, ukinuti takse, obnoviti dijalog“. Svi planovi da se pred zimski raspust obnovi dijalog, počivaju na 32 jedinice za brojanje glasova u Kosovu Polju.

Ep. 7 Draga Saveta

Čekajući razrešenje iz Kosova Polja, LVV-u stiže upozorenje iz Beograda. Predsednik Srbije daje alternativno objašnjenje za dešavanja u CIK-u. Aljbine, šta ako Srbija nije otrovala glasove, šta ako je reč o političkom scenariju da se NISMA-AKR-PD ubaci u parlament, a možda i otvori prostor Vjosi da ipak ona bude premijerka, a ne ti?

Ako ništa drugo, Aljbin je verovatno shvatio da ga je ono saopštenje o trovanju i odbacivanju glasova iz Srbije koštalo, ako ničeg drugog, onda što je na kraju, kako bi pokušao da spreči nastojanja svojih protivnika, odlučio da brani ono protiv čega je otvoreno bio sve vreme…

Životna lekcija koju su brojni političari na Kosovu odavno savladali: pazi šta želiš, možda ti se i ostvari.

Nakon poslednje epizode prve sezone u ušima predanog gledaoca ove sapunica odzvanjaju reči jednog čoveka: „navukli su neiskusnog Kurtija“….

Nastaviće se.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.