Stejt department: Zajedničko regionalno tržište ključno za prosperitet Balkana

Obejkat američkog Stejt departmenta
Stejt department

SAD svesrdno podržavaju napore na Zapadnom Balkanu da se produbi i ojača inkluzivna regionalna ekonomska integracija u skladu sa pravilima i standardima Evropske unije, izjavio je potrparol Stejt departmenta, odgovarajući na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše poziciju SAD kada je reč o inicijativi „Otvoreni Balkan“ s jedne i Berlinskog procesa s druge strane.

Srbija, Albanija i Severna Makedonija nastavljaju da rade na svojoj inicijativi „Otvoreni Balkan“ koja do sada nije dobila podršku drugih balkanskih zemalja.

Kosovski premijer Aljbin Kurti otvoreno je kritikovao tu inicijativu, nazivajući je „inicijativom otvorenom za ruske interese“. Drugi kritičari tvrde da nema potrebe za njom, jer već postoji mehanizam za obimniju saradnju u regionu – takozvani Berlinski proces.

„Ohrabrujemo regionalne lidere da tragaju za prilikama da umanje trgovinske barijere, podignu ekonomsku konkurentnost i izgrade regionalno integrisane i otporne ekonomije, koje pružaju ono što je građanima neophodno“, dodaje se u odgovoru portparola Stejt departmenta, koji navodi da je „stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta – koje osigurava slobodno kretanje ljudi, robe i usluga – ključno za privlačenje investicija i podsticanje ekonomskog rasta“.

„Zapadni Balkan je region ogromnog neiskorišćenog potencijala, oličen u viziji i naporima naroda koji tamo žive da postane uspešan i prosperitetan region, potpuno integrisan u Evropsku uniju“, zaključuje portparol Stejt departmenta.

VOA

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.