Stejt Department demantuje Frontlajner – Proverljiva laž, Eskobar nije smenjen, u narednim nedeljama prelazi na novu funkciju

Eskobar Gabijel
FOTO: KoSSev

„Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Gabrijel Eskobar, nije razrešen sa funkcije. Svi karijerni službenici službe u inostranstvu rotiraju se na zadacima svake jedne do četiri godine što je redovna praksa“, saopštio je Stejt Department u odgovoru za KoSSev, nakon jučerašnjeg teksta The Frontliner o navodnom Eskobarovom razrešenju.

Britanski medij objavio je juče članak naslovljen „Diplomatska smena: Pad američkog izaslanika Gabrijela Eskobara nakon istraživačkog novinarstva“.

Pozivajući se na nezvaničnu potvrdu, Frontliner je pisao da je Eskobar navodno smenjen nakon njihovog „temeljnog istraživačkog rada“, da su otkrili „moguće sukobe interesa“ i „doveli u sumnju njegov diplomatski integritet“.

Ovaj medij čak piše da postoje navodne „finansijske veze između Eskobarove porodice i srpskih državnih organa“, te da je zbog toga „njegova neutralnost u osetljivom dijalogu između Kosova i Srbije kompromitovana“.

Naglašavaju da je navodna potvrda Eskobarove smene došla od izvora u američkom Kongresu ubrzo nakon što je glavni urednik Frontliner-a Vudi Džimšiti (Vudi Xhymshiti), gostovao u televizijskoj emisiji u kojoj se raspravljalo o vitalnoj ulozi medija u demokratiji i preprekama sa kojima se suočavaju novinari kada osporavaju uticajne ličnosti.

„Laž“

„Navodi Vudija Džimšitija (Vudi Xhymshiti) su proverljivo netačni. Zamenik pomoćnika sekretara Gabrijel Eskobar nije razrešen funkcije“, poručili su danas iz Stejt Departmenta za KoSSev.

Navode da se svi karijerni službenici službe u inostranstvu rotiraju na zadacima u periodu od jedne do četiri godine, te da je to redovna praksa.

„Kao službenik diplomatske službe, zamenik pomoćnika sekretara Eskobar je na svojoj sadašnjoj ulozi bio tri godine, a trebalo bi da pređe na svoj dugo planirani sledeći zadatak u narednim nedeljama“, dodaju iz Stejt Departmenta, bez preciziranja koju će funkciju vršiti.

A do „zakazane tranzicije“, Eskobar će nastaviti da vrši ulogu zamenika pomoćnika sekretara i specijalnog izaslanika u kancelariji za evropska i evroazijska pitanja, kao i specijalnog izaslanika za pitanja zapadnog Balkana“.

Osvrnuli su se i na druge izjave Vudija Džimšitija u vezi sa Eskobarom, a koje su, kako navode iz Stejt Departmenta „takođe proverljivo netačne“.

„Uprkos tome što g. Džimšiti tvrdi suprotno, supruga zamenika pomoćnika sekretara Eskobara nikada nije dobila sredstva od Ministarstva spoljnih poslova Srbije“.

Ujedno navode da Eskobar nema bilo kakve porodične veze sa navodnim partnerom u teksaškoj advokatskoj firmi „McGinnis Lochridge LLP“.

„Neodgovorno je objavljivati takve neistine“, dodaju iz Stejt Departmenta, pozivajući novinare da provere činjenice pre nego što „šire uvredljive i neosnovane glasine“.

„Kao opšta stvar, znamo da dezinformacije predstavljaju izuzetnu pretnju demokratskim društvima. To truje društveni diskurs, pogoršava podele i predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera“.

Iz Stejt Departmenta na kraju poručuju da SAD snažno podržavaju dijalog koji se vodi u Briselu kao put za postizanje „mirnog i produktivnog odnosa između Kosova i Srbije“.

„U potpunosti smo usklađeni sa našim evropskim partnerima i nastavićemo da igramo aktivnu ulogu u podršci dijalogu“, dodali su.

U nastavku možete pročitati izvorni prevod teksta The Frontliner-a u vezi sa specijanim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan.

Frontliner: Pad američkog izaslanika Gabrijela Eskobara nakon istraživačkog novinarstva

Izvor The Frontliner (Tekst je izvorno preveden sa engleskog, jučerašnje izdanje)

Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika sekretara SAD, razrešen je dužnosti izaslanika za Zapadni Balkan. Eskobar je smenjen nakon temeljnog istražnog rada magazina Frontlajner, koji je otkrio moguće sukobe interesa i doveo u sumnju njegov diplomatski integritet. Potvrda Eskobarove smene došla je od izvora u američkom Kongresu ubrzo nakon što je Vudi Džimšiti (Vudi Xhymshiti), glavni urednik Frontlajnera, gostovao u televizijskoj emisiji u kojoj se raspravljalo o vitalnoj ulozi medija u demokratiji i preprekama sa kojima se suočavaju novinari kada osporavaju uticajne ličnosti.

Kontroverza oko Eskobara počela je izveštajem Frontlajnera od 22. marta 2024, čiji je autor Vudi Džimšiti.

U izveštaju se detaljno navode tvrdnje o finansijskim vezama između Eskobarove porodice i srpskih državnih organa, čime je ukazano da je njegova neutralnost u osetljivom dijalogu između Kosova i Srbije kompromitovana. Ovaj dijalog je od ključnog značaja za mir na Balkanu, regionu obeleženom etničkim sukobima i političkom nestabilnošću.

Pažnja medija i javna rasprava

O implikacijama ovih navoda zatim se raspravljalo u TV emisiji Euro News Albania, koju je vodila Jonida Šehu (Shehu), u kojoj je Džimšiti bio panelista. Glavna tema razgovora bio je kvalitet izveštavanja i posledice koje novinari trpe, poput klevetničkih kampanja, zbog njihovog istraživačkog rada.

Tokom emisije, Džimšiti je istakao važnost jačanja upravljanja medijima i internih kapaciteta radi poboljšanja integriteta i otpornosti novinara.

Kongresne i diplomatske reakcije

Ubrzo nakon ovog televizijskog gostovanja, izvor u američkom Kongresu obavestio je Džimšitija o Eskobarovoj smeni. Ovaj potez američke vlade ukazuje na ozbiljnost optužbi i uticaj medijskog nadgledanja diplomatskih praksi.

Istraživačka kancelarija Frontlajnera u Londonu je odmah zatražila komentare od različitih američkih institucija, uključujući od ambasade SAD u Prištini, Kancelarije za strateške komunikacije u Briselu i Stejt departmenta, kako bi razjasnili situaciju i budućnost američke diplomatije na Balkanu.

Nedostatak odgovora

Uprkos mnogobrojnim upitima, do objavljivanja ove vesti odgovor od ovih tela nije stigao. Njihova tišina postavlja pitanja o transparentnosti i spremnosti vlade SAD da se javno pozabavi pitanjima koja su otvorena izveštavanjem Frontlajnera.

Protivtužbe i kontroverze

Dodatno komplikujući situaciju, S Bunker, NVO koju delimično finansira američka ambasada u Prištini, označila je izveštavanje Frontlajnera kao deo kampanje dezinformacija, što je dovelo do klevetničke kampanje protiv Džimšitija. Ova kampanja je uključivala lične napade i dovodila u pitanje njegov profesionalni kredibilitet, o čemu se naširoko raspravljalo na društvenim mrežama.

Uloga novinarstva u diplomatiji

Ovakav razvoj događaja naglašava kritičnu ulogu istraživačkog novinarstva u održavanju kontrole i ravnoteže koje igraju suštinsku ulogu u međunarodnim odnosima.

Sposobnost novinara da pozovu javne zvaničnike na odgovornost, razotkriju potencijalne sukobe interesa i insistiraju na transparentnosti je od vitalnog značaja, posebno u regionima sa delikatnom geopolitičkom dinamikom kao što je Balkan.

Šta dalje

Kako se situacija razvija, Frontlajner nastavlja da traži odgovore i održava svoju posvećenost rigoroznom novinarstvu. Implikacije Eskobarove smene su dalekosežne i potencijalno utiču na američke strategije na Balkanu i na širi međunarodni diplomatski pejzaž.

Ovaj slučaj takođe naglašava rizike i izazove sa kojima se trenutno suočavaju novinari širom sveta, potvrđujući potrebu za snažnom zaštitom i podrškom medijima u njihovoj ključnoj ulozi čuvara demokratije.

Smena Gabrijela Eskobara pokazuje moć medija i njihovu nezamenljivu ulogu u funkcionalnoj demokratiji. Kako se priča razvija, fokus ostaje na potrazi za istinom i neophodnosti da se sve strane pridržavaju najviših standarda transparentnosti i etičkog ponašanja u javnoj službi.

U senovitim hodnicima moći gde se granice između ispravnog i pogrešnog često brišu, nedavni događaji oko smene Gabrijela Eskobara otkrivaju uznemirujući narativ izbegavanja i neprozirnosti u diplomatskoj praksi SAD.

Ovaj scenario, koji je otkriven zahvaljujući nemilosrdnim istraživačkim radom Frontlajnera, oštar je podsetnik pogubnih efekata neotkrivenih sukoba interesa na integritet međunarodne diplomatije.

Nedostatak direktnih odgovora američkog Stejt departmenta, zajedno sa klevetničkom kampanjom koju omogućavaju entiteti koje finansira država, nije samo razočaravajuće; to je i flagrantno zanemarivanje principa transparentnosti i odgovornosti koji bi trebalo da budu u osnovi demokratske vladavine. Proračunata tišina zvaničnih kanala na ozbiljne novinarske upite sugeriše da je u pitanju namerni pokušaj sakrivanja istine, efektivno trujući bunar poverenja javnosti i potkopavajući same temelje etičke diplomatije.

Štaviše, odgovor – ili bolje rečeno, njegov nedostatak – razotkriva jezivu spremnost da se žrtvuje novinarski integritet i svetost činjeničnog diskursa na oltaru političke pogodnosti. Odbacujući legitimne zabrinutosti koje je izneo Frontlajner bez odgovarajuće provere ili negiranja, i umesto toga pribegavajući atentatu karaktera preko posredničkih organizacija, američki diplomatski aparat je pokazao uznemirujuću usklađenost sa onim taktikama koje najčešće koriste autoritarni režimi.

Ovo ne samo da umanjuje ulogu medija kao četvrtog staleža – kritičnog čuvara u zdravoj demokratiji – već i postavlja opasan presedan za način na koji se postupa sa opozicionim glasovima kada se oni usude da ospore status kvo. Kako se ova drama odvija, ona otkriva mozaik moralnih i etičkih kompromisa koji prete da naruše poverenje u međunarodne odnose i principe demokratske odgovornosti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.