Stefanović zahvalio Rusiji na podršci Srbiji po pitanju KiM; Kosovo mesto na kom nema normalnog života

nebojsa stefanovic
Nebojsa Stefanovic, Foto: Novosti

Ministar odbrane Srbije, Nebojša Stefanović, zahvalio je Rusiji na podršci u zahtevima Srbije za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. „Srpski narod vam to ne zaboravlja, hvala iz srca“, rekao je Stefanović na 9. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

Na početku drugog dana Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, na kom je ministar imao izlaganje, učesnicima su se obratili direktor Spoljnoobaveštajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev.

„Svet se danas suočava sa bezbednosnim izazovima koji su bez ikakve dileme sve više globalnog karaktera, počev od terorizma preko organizovanog kriminala do sajber ugrožavanja. Oni koji veruju da sami mogu da savladaju ovakve izazove u dubokoj su zabludi, više nego ikad smo usmereni jedni na druge, usmereni na saradnju i dijalog“, rekao je Stefanović.

Ističe da je Srbija opredeljena za dijalog čak i kada je reč o Prištini i da svi ulažu napore da bi doprineli normalizaciji odnosa i tako zaštili srpsko stanovništvo i svetinje.

Na KiM danas nema normalnog života ni za Albance, a kamoli Srbe

Kako je istakao Stefanović u izlaganju na temu „Multilateralni dijalog u oblasti bezbednosti i sprečavanje konflikata u funkciji izgradnje poverenja u regionu Zapadnog Balkana“, Srbija će nastaviti da se odlučno zalaže za dosledno poštovanje odredaba međunarodnog prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Gaženje međunarodnog prava od strane međunarodne zajednice i narušavanje naše suverenosti upravo je jedan od primera odsustva dijaloga koje za posledicu danas ima lažnu tvorevinu uspostavljenu u našoj južnoj pokrajini, koja je već godinama izvorište i bezbednosnih pretnji po celu Evropu, ali i jedan od najvećih izvora nestabilnosti na Zapadnom Balkanu“, rekao je Stefanović.

Ističe da danas i zemlje koje su sponzori takozvane kosovske nezavisnosti više ne osporavaju da je ono i baza trgovine narkoticima, ali i izvoznik radikalnog ekstremizma, u srcu Evrope.

„Danas je to mesto na kom nema normalnog života ni za kosovske Albance, a kamoli Srbe i ostalo stanovništvo“, naglašava Stefanović.

RTSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.