Problem zapošljavanja u Goraždevcu: Dobiti posao je kao dobiti na lutriji

Goraždevac
FOTO: Radio Goraždevac

Bosiljka Vukanić iz Goraždevca već godinama pokušava da nađe posao, što joj ne polazi za rukom. Kopija zahteva i papira sa kojima je aplicirala, iz godine u godinu je sve više. Redovno aplicira za posao, obraća se institucijama, ali posao pronalaze jedino oni koji imaju vezu.

„Što se tiče zapošljavanja ovde u našem selu uvek su prioritet stariji ljudi koji imaju više iskustva. Čak i ako nemaju dovoljno završenih škola, ako su tu bili, oni će i ostati tu, a za mlade se smatra da su malo neodgovorni, nisu toliko radni i da neće raditi taj posao kao što će to raditi stariji. Evo ja već godinama pokušavam da pronađem posao ali ne uspevam. Gomilu zahteva sam slala, obraćala se institucijama ali posao pronalaze samo oni koji pronađu vezu“, kazala je za Radio Goraždevac Bosiljka Vukanić.

Kao i Bosiljka, sa istim problemom se suočava i grupa mladih iz Goraždevca koja je završila studije. Među njima su najbolji studenti. Ali bez obzira na desetke, mesta ni za njih nema.

Marta Dašić iz Brestovika kaže da mladi odlaze sa ovih prostora u potrazi za poslom i boljim životom jer ga za sada ovde nema, a ni budućnost ne obećava.

„Najveći problem mladih ovde na ovim prostorima jeste zapošljavanje. U proteklih par godina veliki broj mladih je otišao u potrazi za poslom i boljim životom jer ga ovde za sada nema, a ni budućnost ne obećava. Bez ikakve perspektive mladi su jednostavno izgubili svu nadu. I nama za sada nema života ovde, jer i ovi što se zapošljavaju to je uglavnom preko rodbinskih ili nekih drugih veza“, rekla je Marta Dašić.

Radio Goraždevac je tokom decembra istraživao problem nezaposlenosti mladih. Većina njih smatra da je politička pripadnost, odnosno stranačko zapošljavanje i veza u većini slučajeva neophodna.

FOTO: Radio Goraždevac

Istraživanje je pokazalo da 46% ispitanika kaže da ne postoje uopšte jednaka prava prilikom konkursa za zapošljavanje, 36% da postoje delimično i 18% da ne postoje delimično.

Ispitanici su takođe rekli da nisu zadovoljni načinom na koji se zapošljavaju mladi i ugrožene grupe u svojoj opštini, kao i da uglavnom postoji protekcija prilikom zapošljavanja.

Prema rečima Danijele Portić, psihologa osnovne škole „Janko Jovićević“ u Goraždevcu, nezaposlenost u velikoj meri utiče na mentalno zdravlje, naročito kod visokoobrazovanih ljudi.

„Za mnoge ljude posao predstavlja način da zadovolji svoje bazične potrebe i to pored meterijalne sigurnosti je potreba za ispoljavanjem kreativnosti. Nezaposlenost u velikoj meri utiče na mentalno zdravlje, naročito kod visokoobrazovanih ljudi, dovodi do nezadovoljstva sobom, socijalne izolacije, anksioznosti, sniženog samopoštovanja, depresije i drugih emocionalnih stanja“, kazala je Danijela Portić.

Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Kosovska Mitrovica, koja je nadležna za područje Pećkog okruga za ovaj medij iznela je podatke, koliko je trenutno nezaposlenih prijavljeno na evidenciji NSZ.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Kosovskoj Mitrovici, koja je nadležna za područje Pećkog okruga, nalazi se 405 lica od kojih je 221 žena, koja imaju prebivalište na teritoriji Pećkog okruga (stanje na dan 30.11.2021. godine).

U periodu januar-novembar 2021. godine bilo je 39 slučajeva zapošljavanja lica sa evidencije NSZ kod poslodavaca sa područja Pećkog okruga.

Hadžere Turjaka iz centra za Socijalni rad u Peći kaže da su kriterijumi veoma teški i da je ponekad veoma teško izabrati porodice kojima je neophodna pomoć.

„Što se tiče porodica koje koriste socijalnu pomoć u regionu Peći ukupno ih ima sedam i po hiljada, među kojima su razne nacionalnosti. Što se tiče srpske zajednice tu imamo 13 porodica koje koriste ovu pomoć. Socijalnu pomoć dobijaju siromašne porodice. Cilj socijalne pomoći je da se pomogne ljudima koji nisu u radnom odnosu i nemaju uslova za život. Socijalna pomoć deli se uglavnom najsiromašnijim porodicama na osnovu kriterijuma koji su utvrđeni zakonom. Porodice apliciraju u centru za Socijalni rad, popune dokumentaciju koja je predviđena, onda ekipe dođu u kućnu posetu porodicama, i odrede slučaj kojem je potrebna ova pomoć“, objašnjava Hadžere Turjaka.

Mladi u Goraždevcu
FOTO: Radio Goraždevac

Zbog partijskog, netransparentnog procesa zapošljavanja, kako ističu sagovornici ovog medija, s jedne strane, i nedostatka strategije za razvoj privatnog sektora u poslednje dve decenije, s druge strane, danas u Goraždevcu živi barem stotinjak porodica manje. Radni odnos je u ovako tradicionalnom društvu povezan i sa stvaranjem porodice, te je usled ovakve situacije manje brakova i osetno manje đaka u školi.

U prilog tome govori činjenica da je broj učenika u OŠ „Janko Jovićević“ drastično smanjen. Škola je pre 20 godina brojala oko 250, a danas jedva 100 učenika.

Međutim, pored svih opstrukcija mladi i danas žive u Goraždevcu, a da li će ostati u značajnoj meri zavisi i od nadležnih institucija, pre svih onih zaduženih za zapošljavanje.

Radio Goraždevac

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.