Stefanović sa Virmanom: KFOR prema Rezoluciji 1244 jedini nosilac bezbednosti na KiM

FOTO: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović sastao se juče sa direktorom Međunarodnog vojnog štaba NATO-a general-potpukovnikom Hansom-Vernerom Virmanom gde je podsetio da je KFOR prema Rezoluciji SB 1244 i Vojnotehničkom sporazumu „jedini nosilac bezbednosti na KiM čije se nadležnosti ne mogu prenositi“.

Stefanović je, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Republike Srbije, dosadašnju saradnju vojske Srbije sa KFOR-om kao veoma značajnu i dobru.

„Srbija je zadovoljna rezultatima učešća u aktivnostima pod okriljem Programa Partnerstvo za mir. Shodno našoj vojnoj neutralnosti, on za nas predstavlja optimalni okvir saradnje u cilju ostvarenja naših bezbednosnih ciljeva i unapređenja odbrambenih kapaciteta našoj vojnoj neutralnosti“, rekao je Stefanović.

„Ministar Stefanović istakao je na sastanku da je Srbija čvrsto opredeljena za mir i stabilnost, kao osnovne preduslove za prosperitet, kako u našem regionu, tako i u svetu i da daje veoma konkretne i vidljive doprinose njihovom očuvanju“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Virman je istakao da NATO veoma poštuje partnerstvo sa Srbijom i naglasio značaj saradnje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO u okviru Programa Partnerstvo za mir.

„Visoko cenimo našeg bliskog partnera Srbiju. Drago mi je što smo razmenili stavove po pitanju perspektive unapređenja naše dugotrajne i obostrano korisne saradnje uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije“, rekao je general – potpukovnik Virman, a prenosi dalje Ministarstvo odbrane.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.