Stefanović: Nismo učestvovali na vežbi „Defender Europe“, Kosovo pozvano na neprihvatljiv način

nebojsa stefanovic
Nebojsa Stefanovic, Foto: Novosti

Srbija nije učestvovala u vojnoj vežbi NATO-a „Defender Europe“, jer je Kosovo bilo pozvano na način koji nije bio prihvatljiv za Beograd. Skoro četiri meseca nakon što je održana vojna vežba koju su predvodile SAD, ministar odbrane Srbije, kazao je zašto je Srbija bila jedina država u regionu koja nije uzela učešće.

Nebojša Stefanović od sinoć boravi u Kremsu u Austriji, gde je prisustvovao svečanoj ceremoniji otvaranja Konferencije ministara odbrane Grac formata koji okuplja Republiku Austriju i zemlje Zapadnog Balkana.

Stefanović je danas, nakon završene konferencije, na pitanje zašto Srbija nije učestvovala na NATO vežbi „Defender Europe“, već je imala vežbe sa Rusijom, odgovorio da kao neutralna zemlja, Srbija sarađuje sa svima, a tako i sa Ruskom Federacijom, prenosi Tanjug.

„Sa SAD smo ove godine imali pet vežbi. Sada imamo dve vežbe sa NATO članicama na našoj teritoriji, jednu sa Mađarskom, i drugu sa Mađarskom i SAD, a imaćemo i vežbu vojne avijacije i padobranaca sa SAD. Na drugoj strani imali smo dve vežbe sa Rusijom“, rekao je Stefanović.

Ministar je ukazao na to da je bilo planirano 49 vežbi, od kojih 27 sa NATO državama i SAD, i šest sa Rusijom, ali je pandemija taj plan dosta smanjila.

Stefanović je ujedno naglasio da Srbija vodi politiku koja ima za cilj pristupanje EU.

„Kao neutralna zemlja Srbija se odlučila da sarađuje sa svima, a pošto joj je prioritetni cilj ulazak u EU, želi svoju odbrambenu politiku da usaglasi što više sa Unijom. Srbija ne vidi alternativu i odlučila se jasno za članstvo u EU, kazao je Stefanović, prenosi Tanjug.

Međutm, kada je reč o vežbi Defender Europe koja je održana maja meseca na 16 teritorija širom Evrope, i u kojoj je učestvovalo 28.000 vojnika, kao i pripadnici KBS-a, Stefanović je objasnio da Srbija nije učestvovala, jer je Kosovo bilo pozvano na način koji nije bio prihvatljiv za Beograd.

„Odluka da ne učestvujemo bila bi ista svuda gde se naš suverenitet dovodi u pitanje“, naglasio je ovaj ministar.

Podsetimo, na sajtu U.S. army Europe and Africa, na kojem je i objavljena informacija i aktivnosti u sklopu vežbe „Europe Defender 21“, Kosovo je bilo označeno kao jedna od država koja će biti deo vežbi.

Odluka Srbije da ne bude deo ovih vežbi, a da, sa druge strane, održi vojne vežbe sa Rusijom, naišla je na kritike Prištine, konkretno, kosovske predsednice, Vjose Osmani.

„Dok Kosovo i druge zemlje u regionu učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama sa američkom vojskom Defender21, Srbija pojačava uticaj Kremlja i destabilizuje region organizovanjem zajedničke vežbe sa ruskom vojskom“, poručila je tada Osmani.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.