Staro Gracko: Spominjaćemo zločin dok se ne zadovolji pravda, nada u Specijalni sud

Gledam  vas sada u oči, kažem vam samo jedno. Na svakom koraku i u svakoj prilici spominjaćemo vaše najmilije, zločin koji je njima učinjen i tražićemo pravdu sve dok pravda ne bude zadovoljena i dok poslednji zločinac i njihov ubica i nalogodavci ne budu u zatvoru. Želim da danas, sa ovoga mesta, pošaljemo poruku i našim komšijama Albancima – iskreno žalimo i svaku nevino postradalu žrtvu i na njihovoj strani. Želimo da sa našim komšijama Albancima živimo u miru i da pokušamo da izgradimo bolju budućnost za sve ljude, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Želimo da verujemo da i većina Albanaca na Kosovu i Metohiji to isto želi. Bolju budućnost od ove nesrećne sadašnjosti i tragične prošlosti ne bi trebalo biti teško izgraditi. Ali to je svakako nemoguće učiniti u društvu u kojem se višestruke ubice i ratni zločinci slobodno šetaju ulicama. Zato našu poruku i želju za pravdom niko ne bi trebalo da tumači kao nastavak sukoba, pretnju i poziv za osvetu, već isključivo kao želju da se stvore preduslovi za normalan suživot i pomirenje dva naroda koji su upućeni da koegzistiraju u budućnosti, poručio je danas na obeležavanju 17-ogodišnjice ubistva 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom, predstavnik srpske kancelarije za KiM, Damjan Jović. Više stotina meštana i gostiju prisustvovalo je današnjem parastosu ubijenim u jednom od najvećih zločina nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji od 1999, a tokom obraćanja više zvaničnika i iz Prištine i iz Beograda, isticala se uloga predstojećeg Specijalnog suda koji će se upravo baviti zločinima koji su na Kosovu počinjeni 1999. i 2000. Oni su svi izrazili nadu će se zločin u Starom Grackom, posle 17 godina, procesuirati u Specijalnom sudu. Uz Jovića, današnjem parastosu prisustvovali su i zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, ministar u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić, predsednici opština Lipljan i Gračanica, Zlatko Lazić i Vladeta Kostić, crnogorski poslanik, Milan Knežević, kao i predstavnici više boračkih udruženja i porodica nestalih.

Nedelo ogromno ali žeđ za pravdom još veća

"Neće proći nekažnjeno svi oni koji godinama ćute u nadi da ćemo vremenom zaboraviti strašan zločin naših 14 nedužno postradalih mučenika. Nedelo koje je ovde počinjeno je ogromno, ali naša žeđ za pravdom još je veća," rekao je predstavnik iz Beograda, Damjan Jović.

On je podsetio na to da se svake godine na pomenu u Starom Grackom okuplja veliki broj ljudim, te da to svedoči da, "uprkos svemu", strpljenje i vera nisu napustili one koji veruju u pobedu pravde.

"Moglo bi se reći da su nas na neki tužan način nedužno postradali meštani vašeg lepog sela zakleli da nikad ne napustimo ovo parče srpske zemlje. Šta su mislili njihovi dželati kada su ih ubijali – da ćete napustiti sve i otići? Da li znaju ti bezumnici da zemlja, u koju su posejali srpske kosti i natopili je srpskom krvlju, ne može da porodi ništa drugo nego samo još veću ljubav i veću odgovornost prema Srbiji!" – naglasio je Jović, koji je u drugom delu svog obraćanja govorio o nadi da će se uskoro sudskim putem procesuirati zločini počinjeni na Kosovu i Metohiji u kojima su stradali Srbi, među kojima upravo i zločin u Starom Grackom.

Naše žrtve svetle sjajnije od upaljenih sveća, naši su putevoditelji. Dobro što drugi dolaze da sagnu glavu i kažu izvini, nije dovoljno ali dobro za početak

Sveštenik Srđan Stanković je u svom govoru podsetio na mučeništvo nevino stradalih žetelaca, koji su, kako je rekao, svojom nevinošću i postradanjem postali putokaz za opstanak na očevini i dedovini i da nisu uzalud stradali, zahvalivši se na još većem broju onih koji su ove godine došli da im odaju pomen. Stanković je, nakon nedavne, za javnost iznenadne posete kosovskog predsednika Tačija i polaganja cveća na spomen ploču ubijenim žeteocima, naglasio i da je dobro što su, kako je rekao, "i drugi došli da sagnu glavu i kažu makar izvini", da iako to nije dovoljno, "dobro je za početak". Treba da dođu i oni za vreme čijeg upravljanja se zločin i dogodio, takođe je naglasio Stanković.

"Ove nevine žrtve u nama danas ne izazivaju samo suze, jer ih žalimo, nego izazivaju i strahopoštovanje, kako prema svetima, jer one to i jesu, izazivaju divljenje, jer su oni sveti mučenici, žrtve, samo zato što su druge vere i pripadnici drugog naroda.

Danas ove naše žrtve svetle sjajnije od ovih upaljenih sveća i bivaju putevoditelji svima nama, jer nema gde drugde da odemo, a da se svetije osećamo, nego na pragu doma oca svoga, na zemlji otaca i predaka naših.

Budite ohrabreni njihovim žrtvama. Nisu uzalud stradali, već da se na njihovim žrtvama izgradi svetla budućnost našeg naroda.

Dobro je što i drugi dolaze da sagnu glavu i makar da kažu izvini. Naravno, nije dovoljno, ali je dobro za početak. Treba da dođu i oni koji su dozvolili da se takvo zlodelo za njihove uprave i dogodi, da i oni pokažu i trunku saosećanja, makar i malo izvinjenja ne bi li se pokrenulo istinsko pokajanje koje menja čoveka iz korena, iz duše, iz srca, a takvo pokajanje potrebno je svim ljudima i narodima i nama koji ovde opstajemo i ostajemo."

Nemoguće pomirenje dok se zločini negiraju

"Čini se da smo za korak bliži dugoočekivanoj pravdi, budući da se očekuje skori početak rada Suda za ratne zločine OVK. Izgleda da polako raste svest i u međunarodnoj zajednici da se zločini počinjeni nad Srbima na Kosovu i Metohiji toliki da se više ne mogu prikrivati i ignorisati, zato što opterećuju prošlost i sadašnjost, ali i budućnost," rekao je on.

Jović je istakao da je nemoguće doći do pomirenja sve dok se zločini budu negirali:

"Nemoguć je suživot, normalizacija odnosa i pomirenje dok se negiraju ovakvi zločini. Nemoguća je normalizacija dok se nenormalni šetaju ovom zemljom, žedni srpske krvi. Niko normalan nije u stanju da počini masakr koji je počinjen ovde, u Starom Gradskom, nad vašim rođacima i komšijama."

Stojanović: Da je sreće da imamo instrumente u svojim rukama pa da zločince sami tražimo, ali je naša nesreća da možemo samo da zahtevamo

Zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, izjavio je da je na srpskim predstavnicima da zahtevaju istinu, pravdu, da ponavljaju te zahteve, te da će oni to činiti sve dok istina i pravda ne budu zadovoljene, odnosno dok  ne budu pronađeni oni koji su počinili zločin.

"Da je sreće da imamo instrumente u svojim rukama da ih sami tražimo, to bismo i radili," naglasio je Stojanović, dodajući da je nesreća u tome da mogu samo da traže i da zahtevaju. Međutim, oni će to i dalje raditi dok se počinioci ne privedu pravdi, kaže on.

"Ukoliko žele da sa nama grade budućnost, normalnu, koja neće ličiti na ovu strašnu prošlost, ukoliko žele da sa nama pričaju, sarađuju i normalno žive, moraće da kazne ove koji su ovo učinili," istakao je zamenik kosovskog premijera.

Na novinarsko pitanje da li je poseta Tačija taj korak ka pomirenju, on je odgovorio:

"Taj gest mogu da razumem samo kao obećanje da će se nešto promeniti u tom odnosu u kojem većinski narod, u 80 odsto slučaja, smatra da se zločini nad Srbima nisu desili – da će se taj odnos promeniti."

Ne može NATO da nas spasi kad nas je nagrdio. Taći neka dođe ali neka kaže ko je ubica

Meštanin Dragan Odalović iz Starog Gracka, u razgovoru sa novinarima kaže da su meštani, Srbi i Albanci, pre rata živeli "kao jedna kuća", ali da se to promenilo kada je stigao NATO, koji ih je "proterao, ubio, spalio im kuće". Odalović je kao primer naveo brutalno ubistvo četvorogodišnje devojčice iz ovog mesta kasetnom bombom tokom bombardovanja.

"Ma ne možemo ništa da očekujemo da nas sada NATO spasi koji nas je nagrdio. Nemamo čemu da se nadamo, jer oni koji su nam pobili decu, uništili, izgoreli sve ovo, oni su to radili i treba da nam kažu ko je. Mi to nećemo da saznamo da nam kažu. Gledam onaj dan Taći dolazi ovde, neka dođe, ali neka nam kaže ko je ubica – po imenu i prezimenu i ko su i šta su i odakle su i onda može da dođe," rekao je Odalović.

Stojanović je, ipak, podsetio da je iskustvo takvo da su Srbima u prošlosti davana obećanja koja su se retko i ispunjavala, ali da im preostaje da sačekaju i najnovije. On je istovremeno izrazio i nadu da će Specijalni sud "uraditi više nego ranije", pominjući ranija obećanja da će se zločinci otkriti i procesuirati.

Na pitanje da li je venac položio u ime Vlade Kosova, ili u "svoje lično ime", Stojanović je odgovorio:

"U svoje ime i u ime svog kabineta."

Jevtić: Staro Gracko – malo selo a toliko žrtava. Da sledeći 23. jul obeležimo kao rasvetljen zločin

I drugi srpski predstavnik u kosovskoj vladi, ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, označio je zločin u Starom Grackom kao jednu od prepreka na "putu međusobnog pomirenja i poverenja". On takođe polaže nade u rad Specijalnog suda kako bi se rasvetlio zločin u Starom Grackom.

“Najveću nadu polažemo u Specijalni sud, očekujemo da taj sud uradi ono što je trebalo da uradi EULEX i neke druge organizacije zadužene za pravdu,” rekao je Jevtić, dodavši da bi se time makar malo umanjila bol porodica stradalih.

"Staro Gracko, kao što smo svi čuli, malo selo, a toliko žrtava. Pokušava da nakon svih tih nemilih događaja ostane i opstane i naša je obaveza da meštanima Starog Gracka pomognemo u toj njihovoj borbi za opstanak, jer ta borba će biti pobeda nad onim što je bio glavni cilj ubica žetelaca – da svi napuste selo nakon ubistva žetelaca i da ovo mesto ostane potpuno bez Srba," istakao je Jevtić, dodajući da je upravo obaveza meštana Starog Gracka da ostanu.

Etničko čišćenje Srba započeto još 1998

Predstavnica porodica nestalih, kidnapovanih i ubijenih, Nataša Šćepanović, poručila je da se ubice i počinioci svih zločina moraju pronaći kako bi došlo do tolerancije i suživota dva naroda. Ona je uz kazivanje stihova Desanke Maksimović podsetila i na, kako je naglasila, etničko čišćenje Srba i nealbanaca koje počelo još 1998. godine.

"Organizovano etničko čišćenje započeto je još 1998. godine kada su se sprovodile masovne otmice, stravična mučenja, brutalna ubistva, nemilosrdna spaljivanja. U periodu pre, za vreme i nakon sukoba na Kosovu, kada je nestalo, ili ubijeno preko 3000 Srba i nealbanaca, najveći broj zločina nad njima dogodio se nakon dolaska mirovnih misija i u njihovom prisustvu. U samo nekoliko dana, u Suvoj Reci, Orahovcu, Prizrenu, Đakovici, Peći, Istoku, Uroševcu, Prištini, Gnjilanu, Vučitrnu, netragom je nestajalo po stotinjak lica, uglavnom civila. Apelovali smo godinama na sve domaće i međunarodne institucije, na medije i Crveni krst, da učine sve što je u njihovoj moći da se obelodani istina o kosmetski novostradalnicima, da se sazna istina šta se sa njima dogodilo,  ko je odgovoran za zločine, u kojoj tajnoj grobnici se nalaze, ali malo se toga uradilo. U Evropi i Americi ljudi se odvode u zatvore ako poseku drvo ili udare životinju a za naše porodice nema istine ni pravde."

On je apelovao na sve one koji imaju korisne informacije da se zločin rasvetli, pomognu u tome, kako ne bi sledeći 23. jul sačekali na isti način, već sa imenima počinioca.

U Starom Grackom 23. jula 1999. godine ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, četrnaest Srba – Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951). 

Dan nakon zločina, šef UNMIK-a, Bernard Kušner, poručio je da će ubice biti pronađene. "Prevrnućemo svaki kamen kako bi pronašli ubice," rekao je on svojevremeno. Slučaj, međutim, do danas nije rešen, iako je jedan od osumnjičenih, Muzljam Bitići, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, uhapšen još 2007. godine. Bitići je, ipak, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.

A tri dana pred pomen, na spomenik ubijenim žeteocima cveće je položio kosovski predsednik, Hašim Tači, koji je i jedini albanski zvaničnik koji je to učinio, prvi put. On je poručio da se "svaki zločin mora otkriti i kazniti", a da je "zločin – zločin protiv koga god da je počinjen, i ko god da ga je počinio." Porodice ubijenih, međutim, nisu želele da prime kosovskog predsednika, navevši da se Tači, polaganjem venca na spomen ploču srpskim žeteocima – nasmejao u lice porodicama stradalih i svim ljudima koji se bave istragama zločina počinjenih nad Srbima.

Upravo je zločin u Starom Grackom prema nekim nezvaničnim najavama i spekulacijama, jedan od prvih slučaja koji bi mogao da se otvori u Specijalnom sudu, koji su danas predstavnici Srba u svojim govorima više puta pominjali u Starom Grackom. Istragu nakon ubistva su odmah sprovele jedinice britanskog KFOR-a, da bi predmet potom bio predat UNMIK-u. Prema drugim spekulacijama, UNMIK ga nikad nije procesuirao uprkos detaljnoj istrazi britanskih vojnika koje su boravile u tom kraju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.