Stano: Pitanje nevećinskih zajednica na Kosovu je na dnevnom redu dijaloga

Stano
Foto: Anadolu Agency

Pitanje nevećinskih zajednica na Kosovu je na stolu, na dnevnom redu trenutnih pregovora, odnosno razgovora stručnjaka, a ta tema je otvorena kao što je i najavljeno, rekao je Petar Stano, portparol Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost i dodao da ne bi išao dalje od onog što je najavljeno i izlazio sa detaljima, kako bi ostavio prostor da se sa procesom nastavi.

„Što se tiče izjave Miroslava Lajčaka, mislim da je jasno i da je to pozicija cele EU koja i stoji iza insistiranja na nastavku dijaloga. Krajnje je vreme da se reše sva pitanja i krajnje je vreme da se pronađe zajednički prihvatljivo rešenje, koje bi rezultiralo pravnoobavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“, rekao je.

Stano smatra da je normalizacija trebalo odavno da se dogodi, ali da EU pokušava da sva pitanja dovede do uspešnog rešenja.

„Naša želja i cilj je da se ovi razgovori završe što je pre moguće, ali ponavljam, na dvema stranama je da nađu zajedničko rešenje, koje će biti definisano u pravnoobavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa“, zaključio je portparol Unije.

KoSSev: Nastavak dijaloga već sledeće nedelje

„Već naredne nedelje očekujemo nastavak razgovora sa novim temama“, potvrdio je danas savetnik specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, Karlo Ðunipero, prenosi Tanjug.

Poručio je da je potreban dinamičniji proces dijaloga, da je Brisel zainteresovan za sporazum iz Vašingtona, te da je EU neophodna pomoć SAD i civilnog društva na postizanju sveobuhvatnog dogovora.

Kao i Stano, Ðunipero ističe da je cilj Evropske unije sveobuhvatni dogovor Beograda i Prištine, i ujedno je najavio da Brisel otvara nove teme o kojima strane žele da razgovaraju, te da sledi mnogo intenzivniji dijalog, mnogo više sastanaka.

Na pitanje da se stiče utisak da Brisel ignoriše, odnosno zanemaruje dogovor iz SAD, Ðunipero kaže da to uopšte nije tačno.

„Želimo da sarađujemo i sa SAD i radimo na nomalizaciji. To je proces koji se nastavlja, potrebna će nam biti pomoć od SAD, partnera i civilnog društva”, rekao je Ðunipero.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.