Stano: Ohridski sporazum pravno obavezujući iako nije potpisan

Primena dogovora o registarskim tablicama vozila je dokaz da je dijalog Beograda i Prištine moguć i Brisel u tom okviru radi na primeni Ohridskog sporazuma koji je pravno obavezujuć za obe strane, izjavio je danas u Briselu portparol EK, Peter Stano.

Stano je naglasio da će Dijalog biti nastavljen čim bude formirana nova vlada Srbije, a u tome će, kako je kazao, EK pomoći obema stranama, jer „Priština i Beograd treba da sprovedu sve što je utanačeno“.

„To očekuju što pre članice i institucije EU“, rekao je.

Na pitanje da li se može u dogledno vreme očekivati susret na najvišem nivou u dijalogu Beograd-Priština, portparol u EK je rekao da se „nastavlja napredak u dijalogu na svim ravnima“ i da će susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija biti najavljen kad se uslovi steknu i bude utvrđen dnevni red takvog sastanka.

Zamoljen da objasni šta će EU učiniti budući da je Vučić u decembru uputio pismo EU u kojem je naveo da neće primeniti bitne odredbe Ohridskog sporazuma, portparol visokog evropskog predstavnika Žozepa Borela je odgovorio da se ne može osvrtati na razna pisma i naglasio da „nema saznanja da je Srbija zvanično odustala od primene obaveza iz Briselskog ili Ohridskog sporazuma“.

On je podvukao da su oba ta sporazuma pravno obavezujuća istakavši da EU pomaže obema stranama da ih primene i stavio do znanja da su odredbe sporazuma postale deo procesa koji vodi Srbiju i Kosovo ka priključenju EU.

KoSSev: Na pitanje jednog od novinara „kako sporazum može biti pravno obavezujući ako ga dve strane nisu potpisale“, portparol EU Peter Stano je kazao da je on zapravo pravno obavezujući iako nije potpisan.

„O ovom pitanju razgovarali smo veoma opširno u poslednjih nekoliko meseci i mogu da podsetim da postoji jedan član u Bečkoj konvenciji koji govori kakav je sporazum obavezujući ili ne. Za nas je ovo pravno obavezujući dokument, pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije iako nije potpisan“, podcrtao je Stano.

Na opasku novinara da Srbija ne napreduje ka članstvu u EU i iz drugih važnih razloga, Stano je uzvratio da se „može reći da Srbija ne napreduje iz drugih razloga, ali ako bi se tome dodao još jedan, to svakako ljudi ne bi gledali kao povoljnu stvar“.

Boreljov portparol je dodao da to pažljivo prate EU i SAD i izrazio uverenje da će ove godine obe strane uložiti novu energiju u primenu Briselskog i Ohridskog sporazuma.

Ruske tvrdnje da EU radi protiv vlasti u Srbiji – „potpuna besmislica“

Stano je izjavio i da su „potpuna besmislica neki navodi da Evropska unija pokušava da se upliće ili podstiče proces uperen protiv vlade Srbije i to su ruske tvrdnje s kojima se treba uhvatiti u koštac“.

Stano je time odgovorio na pitanje novinara kako Brisel gleda na tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučiča i Vlade da je EU organizovala u Srbiji proteste s ciljem rušenja vlasti i da je takvo saznanje dobijeno od ruskih obaveštajnih službi.

Rekao je da je „EU na to ukazala u mnogim prilikama i sad je čas kad istinski treba da se misli, govori i deluje na evropski način kako bi težnje da se priključi EU bile ubedljive“.

Po rečima Stana, „put u Evropsku uniju i evropska perspektiva su strategijski prioritet koje su utvrdili i Kosovo i Srbija i to je jasno dovoljna pobuda, pa kada se to kaže, a ništa ne čini da se ostvari, to se mora objasniti sopstvenim građanima“.

„Nije EU ta koja od Srbije ili Kosova traži da se uključi u Evropsku uniju, već obrnuto, otud su političke vođe dve strane ti koji to treba da sprovedu“, kazao je portparol EK.

On je time odgovorio na opasku novinara da ne mora neka zemlja da završi pregovore i postane članica EU, što je slučaj Islanda.

Stano je uzvratio da „obe strane imaju evropsku perspektivu i obe dobro znaju šta moraju uraditi da bi se to postigle i ostvarile opipljive koristi za njihove građane“.

„A mi u EU možemo sarađivati sa oba partnera jedino na temelju onoga što su oni zvanično politički objavili i što je zajednički utanačeno i pomagaćemo im sve dok ta želja bude na snazi“, zaključio je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.