Šta zapravo sadrži izveštaj Stejt departmenta?

Krajem prošle nedelje kosovski mediji su izvestili o nedavno objavljenom godišnjem izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava na Kosovu u 2013. godini. Prema ovom izveštaju, kriminal, ekstremizam i nasilje na Severu Kosova su označeni kao najistaknutiji problem u oblasti ljudskih prava. 
 
"Napori srpskih ekstremista da blokiraju proces normalizacije, uključujući postavljanje barikada u severnom delu zemlje, čime se ograničavaju osnovna prava kao što su sloboda kretanja ljudi i roba, najveći je problem na Kosovu kada su u pitanju ljudska prava", preneli su ovi mediji delove sažetka izveštaja. U sažetku se dalje navodi da su "ekstremisti" i "kriminalni subjekti" koristili nasilje i zastrašivanje protiv domaćih protivnika i međunarodnih snaga bezbednosti, uključujući i ubistvo pripadnika Euleksa u septembru prošle godine. Dodaje se i da su tokom kosovskih opštinskih izbora u novembru prošle godine, "napadači ušli i uništili tri biračka centra na severu, što je dovelo do ponovnog glasanja dve nedelje kasnije".
 
Drugu po bitnosti problematičnu oblast predstavljaju "društveno nasilje i diskriminacija usmerena na pripadnike etničkih manjina, osobe sa invaliditetom i pripadnike LGBT zajednice". Kao treći glavni problem, navedeno je porodično nasilje nad ženama.
 
Komentarišući izveštaj za Radio Slobodna Evropa, predstavnik Kosovskog Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Bedžet Šala ocenjuje: "Izveštaj o severu je potpuno tačan i oko toga nema dilema. Ali, trebalo je da se navede ko je odgovoran za to stanje. Dakle, za to stanje, osim Srbije, odgovorna je i međunarodna zajednica, koja zbog političog oportunizma nije ništa poduzela kako bi se eliminisalo ono što je zabeleženo. Štaviše, sve to se i tolerisalo. Sada se govori o posledicama, i izgleda da će to stanje i dalje trajati, ali na jedan sofisticiran način, jer je deo kriminala na severu sada i deo institucija, i sada postoji zakonsko pokriće onog što se desilo i što će se tek desiti."
 
Kako se srpski mediji nisu detaljnije bavili ovim izveštajem, istraživački tim KoSSev-a je analizirao izveštaj Stejt departmenta i zaključio da sažetak i sam tekst dokumenta zapravo nose kontekstualno drugačije poruke. Pošto Sever Kosova dominira kao problem u sažetku, očekivalo bi se da mu je ista pažnja posvećena i u ostatku teksta. Međutim, to nije slučaj. Iz  izveštaja istraživačkog tima KoSSev-a, izdvajamo najznačajnija zapažanja:
 
"Tačno je da je Sever Kosova u sažetku izveštaja istaknut u prvi plan kada se govori o problemu stanja ljudskih prava na Kosovu. U sažetku vrlo jasno stoji da je problem broj jedan to što je na Severu Kosova ograničeno osnovno pravo na slobodu kretanja ljudi, dobara i roba, a kao razlog se navode 'napori srpskih ekstremista usmerenih na blokiranje procesa normalizacije'. Prema tome, na osnovu sažetka bi se moglo zaključiti da i u samom izveštaju dominira problem Severnog Kosova. Međutim, sam izveštaj se ne bavi detaljno Severom Kosova i u onoj meri u kojoj je to naznačeno u sažetku. Štaviše, iako je u sažetku ubistvo policajca EULEX-a stavljeno u kontekst problema Severa i ‘srpskih ekstremista', sam izveštaj pruža vrlo malo informacija o ovom ubistvu i jasno se navodi da su počinioci i dalje nepoznati: 'Neidentifikovani napadači pucali su na vozilo EULEX-a koje je prevozilo carinike i kretalo se u blizini opštine Zvečan, usmrtivši tako člana EULEX-a iz Litvanije i ranivši još jednog putnika,' stoji u ovom izveštaju. Sa druge strane, za razliku od sažetka, izveštaj se mnogo detaljnije bavi pitanjima korupcije u oblasti sudstva, vlade i policije, i to pojedinačno, sudskom neefikasnošću, problemima privatne svojine. Pominju se ograničenja u religijskim slobodama i vandalizam na religijskoj osnovi. Detaljno se bavi slučajem Medikusa, kontroverznom diskusijom i raspravom Skupštine Kosovo u vezi sa slučajem Kičina, započetim suđenjima vezanim za ratne zločine počinjene između '98 – '99 koje je specijalna istražna Radna grupa EULEKS-a nastavila je da istražuje na kraju godine. Međutim, slučaj Medikus je odvojen  i  nije povezan sa navodima u izveštaju  Savetu Evrope o nečovečnom postupanju sa ljudima i nezakonitoj trgovini ljudskim organima na Kosovu iz 2010. U izveštaju ne postoji osvrt na kršenje ljudskih prava u religijskim slobodama i trgovina ljudima. Naznačeni su linkovi gde se mogu naći posebni izveštaji o tome, ali u izveštaju o religijskim slobodama za 2013. godinu, Kosovo nije uključeno", stoji u analizi našeg portala.
 
Što se srpske zajednice na Kosovu tiče, prošlu godinu obeležila je serija incidenata i slučajeva nasilja južno od Ibra, a za koje srpska javnost na Kosovu veruje da su bili etnički motivisani. Najčešće se radilo o skrnavljenju grobalja i crkvi, uništavanju i pljački privatne imovine povratničkih porodica, kao i bombaškim napadima i hapšenjima. Ovi slučajevi uglavnom nisu bili u fokusu medija, kako kosovskih, tako i srpskih, uz retke izuzetke. U slučajevima kada bi predstavnici kosovskih institucija davali izjave o navedenim incidentima, negirali bi da se radi o etnički motivisanom nasilju. Ni u izveštaju Stejt departmenta ovi slučajevi se ne kvalifikuju kao etnički motivisano nasilje, već kao vandalizam, diskriminacija, prekršaj.
 
Svake godine аmerički Stejt department objavljuje izveštaj o stanju ljudskih prava u zemljama članicama Ujedinjenih nacija, kao i zemljama koje dobijaju neki od vidova pomoći od SAD-a. Izveštajem su obuhvaćena međunarodno priznata individualna, građanska, politička i prava radnika definisana Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. Iako Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija, SAD-е donose poseban izveštaj i za Kosovo s obzirom na to da priznaju njegovu nezavisnost i pružaju mu kontinuiranu pomoć. 
 
U prilogu ovog teksta pročitajte još:
 
1. Detaljnije informacije o sadržaju izveštaja Stejt departmenta o stanju ljudskih prava za Kosovo u 2013. na srpskom jeziku, koji je za vas pripremio KoSSev tim – kliknite OVDE
 
2. Hronološku listu incidenata i slučajeva nasilja u 2013. i 2014. koju možete uporediti sa izveštajem Stejt departmenta. Listu je pripremio istraživački tim KoSSev-a, na osnovu objedinjavanja fragmenata informacija iz različitih izvora, uključujući analizu sadržaja lokalnih medija, zvaničnu Internet stranicu Eparhije Raško – prizrenske, kao i podatke sa terena. Napominjemo da ova lista nije zvanična, i moguće je da nije potpuna. Kliknite OVDE
 
3. Originalni izveštaj Stejt departmenta o stanju ljudskih prava na Kosovu. Kliknite OVDE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.