"Šta sadrži Nacrt Deklaracije o vizama?" (Dokument)

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Parlamentarne stranke na Kosovu pripremile su zajednički tekst Nacrta Deklaracije o vizama koji će u petak razmotriti Skupština.

U Nacrtu Deklaracije se, između ostalog, navodi da "uprkos razlikama postoji način da vladajuća koalicija i opozicija, u vezi sa demarkacijom granice sa Crnom Gorom ostanu ujedinjeni u cilju završetka procesa u najkraćem mogućem roku".

U ovom trenutku postoje neslaganja između vlade i opozicije.

Ovo je ceo tekst Nacrta Deklaracije u koji je Koha.net imala uvid. 

Mi, članovi Republike Kosovo, posvećeni smo integraciji naše zemlje u Evropsku uniju, kroz jačanje demokratije, vladavine prava, slobode i ljudskih prava.

Posvećeni smo dobrosusedskim odnosima, miru, stabilnosti i dobroj saradnji sa Crnom Gorom i sa svim susednim zemljama.

Uprkos razlikama oko načina obeležavanja granice između Kosova i Crne Gore, vladajuća koalicija i opozicija ostaće ujedinjeni u cilju završetka procesa u najkraćem mogućem roku.

Imajući u vidu principijelni konsenzus, mi kao predstavnici naroda, zahtevamo razumevanje zemalja članica Evropske unije da građani Kosova imaju pravo na slobodu kretanja u zemljama Šengenskog prostora.

Obaveštavamo vas da će institucije Kosova ispuniti sve potrebne uslove koje proizilaze iz mape puta za viznu liberalizaciju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.