Šta sa pripadnicima civilne zaštite?

Ministar za rad, Aleksandar Vulin, izjavio je da se o sudbini pripadnika civilne zaštite na Severu Kosova razgovara i da se vodi računa o svakom njenom pripadniku.

"To je nešto o čemu se razgovara, o čemu se još razgovara i to je nešto što jeste u nadležnosti Kancelarije za KiM i naših pregovarača u Briselu. Ono što je sigurno to je da se bez svake sumnje vodi računa o svakom pripadniku civilne žastite, o svakom ko živi na prostoru KiM," rekao je Vulin.

On je dodao da će se razgovarati o tome kako će biti rešen radni status pripadnika civilne zaštite, istakavši da nije na njemu da se o tome izjašnjava. 

Vlasti u Prištini saopštile su da je postignut dogovor o raspuštanju civilne zaštite na Severu Kosova. Postojanje ovog dogovora potvrdila je i visoka predstavnica EU, Federika Mogerini. 

Iz Vlade Kosova ranije je saopšteno i da su Priština i Beograd uz posredovanje EU postigli dogovor koji podrazumeva raspuštanje civilne zaštite na Severu Kosova i omogućava njenim pripadnicima integraciju u kosovske institucije. 

Kako je rečeno proces razgovora na ovu temu bio je dug i težak i trajao je gotovo dve godine. Sporazum bi trebalo da bude sproveden do 1. septembra, do kada u potpunosti civilna zaštita na Severu Kosova treba da bude raspuštena.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.