Šta o "smeni" supruge Dragiše Milovića kaže direktor Doma zdravlja u Zvečanu?

"Moja supruga koja je dugogodišnji lekar, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, smenjena je sa mesta načelnice posle 17 godina specijalističkog staža. Direktor koji je pre nekoliko dana postavljen – doktor Vasić, oduzeo joj je i pravo da dežura," ovo je danas saopštio kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred GI "Za naš Zvečan", Dragiša Milović, na konferenciji za medije koju je održao zajedno sa liderom GI "SDP", Oliverom Ivanovićem, u prostorijama ove stranke. Tvrdi i da joj je kod oduzimanja mogućnosti dežurstva, ona štaviše uklonjena sa već postojeće liste planiranih dežurstava. Dr Ivan Vasić, međutim, tvrdi da Milovićeva supruga, dr Gordana Milović, nije smenjena, već je "promenjen aneks ugovora o radu". Ne može da bude načelnik jer je usled manjeg broja radnika u njenom odeljenju predviđeno samo šefovsko mesto, navodi novopostavljeni direktor Doma zdravlja i kandidat za odbornika liste Srpska u Zvečanu, dok pravo na dežurstvo imaju samo oni lekari koji se nalaze u "domenu izabranog lekara", a da to nije slučaj kod doktorke Milović, kao što nije slučaj ni kod ostalih lekara, uključujući i samog Vasića, jer oni nisu lekari opšte medicine i opšte prakse, pedijatri i ginekolozi, za koje je isključivo dežurstvo planirano. 

"Tačno je da se u svim državnim institucijama i u opštini Zvečan pozivaju zaposleni, da se nad njima vrši pritisak da im se daju određena uputstva; drugo, da se smenjuju sa mesta na kojima se do sada nalaze ako im je na suprotnoj listi neko od članova familije," rekao je, takođe, dr Milović.

Naveo je i da paljenje njegovog privatnog automobila letos, zatim verbalni napad na njegovu ćerku, a sada i smena njegove supruge imaju "jasnu političku konotaciju", te da su posledica toga što se on nalazi na izbornoj listi koja nije Srpska lista. 

Detaljnije o kosovskim  lokalnim izborima pratite na našoj tematskoj stranici​ "Lokalni izbori na Kosovu 2017."

Tvrdi da mu je supruga smenjena bez obrazloženja.

Dr Vasić: Sve urađeno po zakonu, dr Milović nije smenjena već je promenjen aneks ugovora o radu – ne može da bude načelnik jer je usled broja radnika predviđeno samo šefovsko mesto. Ne može da dežura jer nije izabrani lekar

"Doktorka Gordana Milović, kao specijalista fizikalne medicine, nije smenjena sa mesta načelnika već je promenjen aneks ugovora o radu. Ona je dobila rešenje da je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije. Služba fizikalne medicine i rehabilitacije radi u okviru specijalističke službe, a navedena služba ima ukupno osam radnika što je nedovoljno da se odobri načelništvo," tvrdi, sa druge strane, direktor Doma zdravlja u Zvečanu, Ivan Vasić, koji je i sam kandidat za odbornika u SO Zvečan za predstojeće kosovske izbore, ali ispred Srpske liste.

"Ta služba može da ima šefovsko radno mesto, načelnika ne može da ima zbog broja kadrova," naglasio je u telefonskom razgovoru za KoSSev.

Objasnio je da se u Domu zdravlja u Zvečanu zdravstvene usluge pružaju kroz četiri celine – opšta medicina, biohemijska laboratorija, stomatologija i specijalistička služba koja obuhvata sve specijalnosti, tako da svaka od tih celina ima svog načelnika.

Na naše pitanje da li to znači da je dr Gordana Milović u tom slučaju sve vreme bila nezakonito na funkciji načelnice, dr Vasić je ovako objasnio:

"Bila je načelnice službe, ali je prethodni direktor to mogao da toleriše ili ne."

Vasić tvrdi i da je imao pritiske i od službe ginekologije i pedijatrije i od drugih službi da formira načelništvo i njima, jer imaju isti ili približno isti broj osoblja, lekara, sestara, tehničara.

"Međutim, meni je lakše da ukinem to jedno načelništvo, nego da postavljam još tri-četiri načelnika," dodaje. 

Tvrdi, štaviše, i da se na ovaj način štedi novac:

"Mi smo u deficitu sa brojem radnika i to nam služi za finansiranje lekara koji su angažovani po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima za angažovanje lekara koji su na dopunskom radu kod nas – u takve svrhe. Nikakve tendencije nije bilo."

Direktora Doma zdravlja u Zvečanu pitali smo i da li je tačno da je dr Milović uskraćeno dežurstvo, odnosno da je skinuta sa liste dežurstva na kojoj se već nalazila:

Dr Vasić objašnjava da pravo na dežurstvo imaju samo oni lekari koji se nalaze u "domenu izabranog lekara", a da to nije slučaj kod doktorke Milović, kao ni kod ostalih grupe lekara, specijalista, uključujući i njega samog. Prema Zakonu o primarnoj zdravstvenoj zaštiti u izabrane lekare spadaju samo lekari opšte medicine i opšte prakse, pedijatri i ginekolozi:

"Kao što sam ja u prvom redu, koleginica Milović, doktorka T.S., koja je specijalista pneumofiziologije, doktor D.M., koji je specijalista radiologije, dr V.M. koja ja specijalista psihijatrije, kao i doktorka M.J. koja je specijalista fizijatrije. Mi ne spadamo u domen izabranih lekara. Dakle, zarad istine – na novom spisku postoje samo lekari iz domena izabranog lekara gde spadaju – lekari opšte medicine i opšte prakse, pedijatri i ginekolozi i niko van njih. Tako i Zakon o primarnoj zdravstvenoj zaštiti nalaže. Na tom spisku nisam ni ja kao direktor, niti ostali specijalisti, a ne samo dr Gordana Milović."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.