Šta o nastavku izgradnje "Parka mira" kaže Rakić, a šta građani Južne Mitrovice

Izlivene su dve nove betonske žardinjere na severnoj strani mosta u "parku mira"; gradonačelnik Rakić: Nema nikakvog zida. Nije tačno da ćemo postaviti krst. Posadićemo cveće i tuje; TONSKI SNIMAK: građani Južne Mitrovice o nastavku izgradnje parka

Koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština i naselja, Ljubomir Marić, u naknadnoj izjavi za naš portal kaze da nema govora o izgradnji bilo kakvog zida ili krsta: "Ja sam juče prošetao do glavnog mosta nakon što sam čuo neke od izveštaja da se na mostu gradi zid i krst i uverio sam se da nema govora i izgradnji bilo kakvog zida ili krsta. Radi se samo o postavljanju dve žardinjere i nema potrebe da se dižu bilo kakve tenzije."

Radovi na izgradnji „parka mira“ se nastavljaju. Nakon što su prekjuče zasađene tuje u betonskim žardinjerama, u nekoliko redova, između kojih je nanet sloj zemlje preko asfalta, danas je na mostu bilo potrebe i za betonsku mešalicu iz koje je izliven beton za dve veće vaze. Ovi radovi  desili su se neposredno nakon odvojenih poseta Severnoj Mitrovici šefa misije EULEX-a, Bernta Borharta, tokom koje se sastao sa gradonačelnicima severnih opština, kao i civilnim predstavnicima, i Specijalnog predstavnika EU na Kosovu, Semjuela Žbogara, koji je učestvovao u debati „Sever Kosova posle parlamentarnih izbora“. Kosovski mediji prenose vest da su žardinjere širine 9 kvadratnih metara i visine 2 metara. Međutim, novinari KoSSeva su na licu mesta mogli da se uvere, da iako se radi o znatno većim vazama u odnosu na žardinjere u kojima su prekjuče posađene tuje, one nisu te veličine, već  oko jedan i po kvadratni metar.

Povezani članci

Goran Rakić u rekaciji na Tačijevu optužbu pozvao ambasadore da podrže "Park mira"

Kosovske vlasti razočarane novom barikadom na glavnom mostu na Ibru

Posle današnje ceremonije u "Parku mira" zasađene tuje

Željko Bojić u "parku mira": "Volja građana uklonila barikadu"

Bahtiri pozvao građane Severne Mitrovice da se integrišu i "izbegnu ideju izolacije"

DSS: Uklanjanje barikade dogovor Vučića i Merkel

Novi obrt: nakon uklanjanja betonske barikade, ozeleneo glavni most na Ibru!

Da li su građani Severne Mitrovice "prespavali", ili "rušili" barikadu?!

 
 
 

Na mostu je sve vreme bio prisutan i koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, Ljubomir Marić, koji nije davao izjave, kao i poslednji predsednik srpske opštine Kosovska Mitrovica, nakratko i izabrani gradonačelnik Severne Mitrovice i nekadašnji vođa na barikadama, Krstimir Pantić. Pored zasada tuja nalaze se karabinjeri i kosovska policija.

Radovi na severnoj strani mosta su odmah privukli pažnju stanovnika Južne Mitrovice, koji su dolazili do betonskih žardinjera i posmatrali. Nekoliko pešaka sa juga je fotografisalo i snimalo mobilnim telefonima. Vidno su nezadovoljni i park smatraju novom barikadom. Neki od njih su čuli da će se na mostu postaviti metalni krst.

U izjavi za KoSSev, gradonačelnik Rakić je, međutim, demantovao ovu vest, i rekao da Albanci sa juga nemaju nikakav razlog za nezadovoljstvo, jer je most, kako je naveo – „slobodan i otvoren“, i pešaci mogu da prelaze most.

 „Nije tačno da ćemo postaviti krst, već  će u žardinjerama biti zasađeno cveće i tuje. Ni o kakvom zidu se ne radi, kao što sam već mogao da čujem da su tako javili, već samo dve veće žardinjere, u kojima ne može biti ničeg drugog, do tuja i cveća,“ rekao je Rakić i naglasio:

„Što se tiče teretnog saobraćaja, kao što sam i jutros rekao za vaš portal, Severnu i Južnu Mitrovicu spajaju šest mostova, od kojih se, u ovom trenutku, još tri koriste za teretni saobraćaj, i opet želim da naglasim da svi ovi mostovi povezuju delove Severne Mitrovice sa Južnom, i to upravo one u kojima je koncentrisano albansko stanovništvo.“

Na pitanje da li može doći do međuetničkih incidenata, nakon prvobitnog 'oduševljenja'  sa južne strane posle uklanjanja barikade, i trenutnog okupljanja vidno nezadovoljnih  stanovnika Južne Mitrovice, Rakić kaže:

„Ja sam gradonačelnik već tri meseca i nijedan se međuetnički incident  u ovom periodu nije dogodio, a sada izgleda da neko želi da omete ovaj mir i da se na Severu desi incident, kako bi uprli prstom na nas i rekli da su Srbi za to krivi.“ On je apelovao na sve građane za razumevanje, doprinos miru i dijalogu i ponovio da je, kako je rekao, sada potrebno pre svega strpljenje i razumevanje.

Poslušajte šta su nezadovoljni okupljeni građani Južne Mitrovice rekli danas na glavnom mostu, a sada „parku mira“, među njima smo zatekli i pitali šefa odeljenja za informisanje opštine Južna Mitrovica, Hisni Sulju, kao i novinara agencije "Kosovapress", Alidina Damatija, koji nam je i pomogao u prevodu:Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.