Goran Rakić u reakciji na Tačijevu optužbu pozvao ambasadore da podrže "Park mira"

Reagujući na izjavu još uvek aktuelnog premijera Kosova Hašima Tačija da je novopostavljeni „park mira“  zapravo „sraman čin postavljanja nove barikade,“ te „neprijatna, opasna, iznad svega nezakonita igra,“ gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić je za KoSSev rekao da je takva izjava neprimerena za, kako je naveo – „mirotvorca, koji je potencijalni kandidat za Nobelovu nagradu za mir“:

„Gospodin Tači je zajedno sa nekadašnjim premijerom Srbije, gospodinom Ivicom Dačićem, i Lady Ešton, garant Briselskog sporazuma, ali i mira i napretka koji nas očekuju u ovom periodu stabilizacije odnosa srpskog i albanskog naroda,“ rekao je Rakić, dodavši da ga je iznenadila ovakva Tačijeva reakcija.

„Iznenadila me je ovakva reakcija i zaista je smatram neprimerenom za vanredne napore koje ja i moji saradnici činimo kako bi posle mnogo godina sukoba, započeli istinski proces stabilizacije i mira na još uvek veoma osetljivom terenu,“ naglasio je Rakić, podsetivši da su Srbi ti koji su sve vreme ugroženi kao narod i kao građani na Kosovu i Metohiji, te da kao takvi, ne mogu da predstavljaju opasnost.

On je istovremeno pozdravio izjavu zamenice kosovskog premijera, Edite Tahiri, koja je rekla da je došlo do velike promene u načinu razmišljanja Srba sa Severa, koja je navela da “Srbi sa Severa, umesto o barikadama, sada razmišljaju o parkovima.”

Povezani članci

Kosovske vlasti razočarane novom barikadom na glavnom mostu na Ibru

Posle današnje ceremonije u "Parku mira" zasađene tuje

Željko Bojić u "parku mira": "Volja građana uklonila barikadu"

Bahtiri pozvao građane Severne Mitrovice da se integrišu i "izbegnu ideju izolacije"

DSS: Uklanjanje barikade dogovor Vučića i Merkel

Novi obrt: nakon uklanjanja betonske barikade, ozeleneo glavni most na Ibru!

Da li su građani Severne Mitrovice "prespavali", ili "rušili" barikadu?!

 
 
 

“Iako se gospođa Tahiri takođe protivi ideji o parku, mada mi nisu u potpunosti poznati razlozi za to, ja svakako pozdravljam njenu hrabrost i iskrenost da primeti ovu promenu u načinu razmišljanja Srba sa Severa. To znači da imamo od čega da počnemo u dijalogu za mir,” rekao je Rakić.

Na naše pitanje kako će vozni saobraćaj funkcionisati između Severne i Južne Mitrovice, kao i to, kako reaguje na još uvek oprezne kritike pojedinih međunarodnih predstavnika da se Severna Mitrovica zatvaranjem saobraćaja navodno i dalje drži u izolaciji, Rakić podseća na to da postoje još četiri mosta, uz glavni, koji povezuju jug i sever.

“Ja želim da podsetim sve one koji misle da smo zabranili saobraćaj na to da Severnu i Južnu Mitrovicu povezuju šest mostova i to pre svega delove u kojima je u Severnoj Mitrovici pretežno nastanjeno albansko stanovništvo. Što se tiče voznog saobraćaja, most koji je sve vreme funkcionisao u ovih 15 godina i povezivao Severnu i Južnu Mitrovicu jeste tzv. Železnički most, ili kako ga neki drugi nazivaju od ’99 – Istočni most. Most kod stadiona, kao i most u Suvom Dolu, takođe su otvoreni za teretni saobraćaj,” rekao je Rakić.

Rakić je pozvao predstavnike međunarodne zajednice, pre svega ambasade, EULEX i EU da podrže “Park mira” i njegove napore da se, kako kaže, istinskim procesom, dođe do normalizacije odnosa dva naroda:

“Ja pozivam međunarodnu zajednicu, pre svega ambasadore i visoke predstavnike EULEX-a i kancelarije EU da me podrže u ovom projektu, i da kroz istinski proces dođemo do normalizacije odnosa dva naroda. Rane su teške i na jednoj i na drugoj strani, proces pomirenja je uvek dug i bolan i ne sme se ograničavati vremenom,” rekao je Rakić u izjavi za KoSSev.

Podsetimo, kosovski premijer, Hašim Tači je juče izrazio duboko nezadovoljstvo povodom, kako je navedeno iz njegovog kabineta – sramnog čina ponovnog vraćanja barikade, dodavši, da je postavljanje parka mira neprijatna i opasna igra, a iznad svega nezakonita. On je istovremeno pozvao političko rukovodstvo Severne Mitrovice da uklone novi park, koji, kako je navedeno, “predstavlja sramotu”. Nešto blaža u kritikama je bila zamenica kosovskog premijera, Edita Tahiri. Uprkos tome što se i ona takođe protivi novom parku i tvrdi da bi glavni most morao da bude otvoren, ne samo za pešake, već i za saobraćaj, te da se kosovski infrastrukturni zakoni moraju sprovoditi i na toj teritoriji, ipak kaže da je glavna promena to što Srbi na Severu, umesto o barikadama, razmišljaju o parkovima.

"Park mira" 'nikao' je na severnoj polovini mosta, samo 12 sati nako što je sa njega uklonjena trogodišnja barikada, koju su Srbi postavili opirući se uspostavljanju kontrole kosovskih institucija na Severu. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.