Šta nismo znali o konferenciji o Zapadnom Balkanu: zastave Srbije i Kosova "jednake i na istom mestu"

Kosovo je pod svojom zastavom učestvovalo na nedavnoj međunarodnoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu. Među zemljama učesnicama našla se i Srbija. Međutim, učešće Srbije na ovoj, za Srbiju ranije najavljenoj važnoj konferenciji, na kojoj je bila istaknuta i kosovska zastava, nije u skladu sa instrukcijom Vlade Republike Srbije o učešću i postupanju srpskih državnih organa na regionalnim skupovima na kojima učestvuje i Kosovo – u slučaju da Kosovo bude predstavljeno na način drugačiji od propisanog instrukcijom Vlade Srbije i  Briselskim sporazumom o regionalnom predstavljanju, predstavnici državnih organa Srbije obavezni su da reaguju i to tako što bi napustili skup, uz pisani protest organizatoru.
 
Fusnota – pahuljica koja se otopila 
 
Uprkos dogovoru koji je postignut u okviru sporazuma o regionalnom predstavljanju – da se uz "Kosovo", u svim pratećim dokumentima na međunarodnim skupovima dodaje i fusnota, ona je od prvog dana mrtvo slovo na papiru. Štaviše, prema instrukciji Vlade Republike Srbije o učešću i postupanju srpskih državnih organa na regionalnim skupovima na kojima učestvuje i Kosovo, tekst fusnote ne mora biti ispisan na tabli ispred predstavnika Kosova, već samo u pratećim dokumentima. 
 
Sa druge strane, međutim, predstavnici Kosova su često odbijali da učestvuju na događajima na kojima se Kosovo pisalo uz fusnotu, a u javnosti se često na ironičan način tumačio ovaj deo Briselskog sporazuma.
 
Tako je zamenica kosovskog premijera i šefica kosovskog pregovaračkog tima, Edita Tahiri, ubrzo nakon potpisivanja Sporazuma o regionalnom predstavljanju, prokomentarisala da je fusnota zapravo pahuljica. 
 
Ona je na konstataciju da Kosovo zbog zvezdice pored imena ipak neće biti ravnopravno predstavljeno kao druge države, odgovorila: "Ta fusnota je kao pahuljica, istopiće se kad prođe zima."

Vlada Srbije je na sednici 09. februara 2013. godine, usvojila ovu instrukciju, koja je omogućila zvaničnicima Srbije da učestvuju na forumima sa Kosovom pod uslovima koji su predviđeni Briselskim sporazumom o regionalnom predstavljanju. Vlada Srbije je tada detaljno navela šta ova instrukcija sadrži i objasnila da je ova instrukcija doneta sa ciljem otklanjanja štete nastale odsustvovanjem predstavnika državnih organa sa regionalnih skupova.

 
Instrukcija podrazumeva da pored table na kojoj je ispisano "Kosovo*" (Kosovo sa zvezdicom), u svim pratećim dokumentima, tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom pominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu, a u fusnoti da se navede – "ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti." 
 
Predstavnici državnih organa Srbije su, takođe, obavezani da kod domaćina skupova i predstavnika Evropske unije insistiraju na doslednoj primeni predstavljanja Kosova – bez isticanja kosovske zastave i drugih obeležja, uz zahtevanje prisustva predstavnika UNMIK-a. 
 
Ova instrukcija, takođe, predviđa i situacije u kojima srpski zvaničnici su, u slučaju ako i kada se kosovski zvaničnici ne predstave u skladu sa instrukcijom, obavezni da reaguju i to tako što bi predstavnici državnih organa Srbije napustili skup, uz pisani protest organizatoru. 
 
Međutim, na nedavno održanoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu, kojoj su zvaničnicni srpske vlade inače pridali veliki značaj, tokom rada na konferenciji uz kosovsku delegaciju nije bio prisutan predstavnika UNMIK-a, a bila je istaknuta i zastava Kosova. 
 
Činjenicu da je Kosovo na berlinskoj konferenciji nastupilo pod svojom zastavom, potvrdio je i zamenik kosovskog ministra inostranih poslova, Petrit Selimi – fotografijom na svom Tviter profilu, na kojoj su vidljive zastave svih učesnica i uz komentar da je Srbija uvek odbijala da učestvuje na događajima na kojima je bila istaknuta kosovska zastava, sem kada je u pitanju događaj koji organizuje kancelarka. 
 
"Srbija je uvek odbijala da učestvuje na događajima na kojima je bila istaknuta kosovska zastava, sem kada je u pitanju događaj koji organizuje kancelarka," napisao je Selimi.
 
On je na svom profilu postavio još jednu fotografiju zastava zemalja učesnica uz komentar – "Svi jednaki. Svi različiti. Svi na jednom mestu. Balkan u Berlinu, septembar 2014". 
 

A Selimijev niz objava na tviteru dopunjen je i fotografijom premijera Srbije, Aleksandra Vučića, kosovskog premijera, Hašima Tačija i nemačke kancelarke, Angele Merkel, uz Selimijev komentar – "Premijeri Kosova i Srbije gledaju u mapu sa Merkel. Nema etničkih mapa više, već infrastrukturnih veza".


 

Od dana postizanja sporazuma o regionalnom predstavljanju, pa do sredine prošle godine, održano je sto trideset i tri regionalnih sastanaka i događaja, a Kosovo i Srbija su učestvovali na šezdeset i pet ovakvih događaja, navodi kosovska organizacija KIPRED u svom prošlogodišnjem izveštaju "Analize primene tehničkih sporazuma između Kosova i Srbije". KIPRED navodi da je na dvadeset i jednom događaju Srbija odbila da učestvuje zbog prisustva Kosova, na šesnaest od njih Kosovo nije učestvovalo zbog fusnote postavljene na stolu, ali takođe i na tri, ili četiri događaja, zbog kašnjenja u izdavanju viza za kosovske delegacije, kao i zbog nedovoljnog budžeta.

Kosovska vlada je takođe izvestila da je na sastanku koji je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, podržanom od strane DCAF-a, od 16. – 18. oktobra 2012. godine, sa temom "Kriminalne organizacije koje se bave drogama, situacija u EU sa posebnim fokusom na balkanski prostor", samo kosovska delegacija bila predstavljena bez zastave. Takođe, na Inicijalnom sastanku šefova skupštinskih odbora za istočnoevropsku spoljnu politiku, organizovanom od strane Skupštine Republike Hrvatske, 18. i 19. oktobra, u Zagrebu, Kosovo nije pozvano da učestvuje. 
 
Bledski strateški forum – srpski i kosovski zvaničnici prvi put na istom međunarodnom skupu
 
Bledski strateški forum, koji je održan septembra 2011. godine je prvi sastanak na kojem su se kosovski i srpski zvaničnici našli na istom međunarodnom skupu.
 
Na Bledskom forumu su tako učestvovali tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić i kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj i ministar za infrastrukturu, Fehmi Mujota. Međutim, do susreta predstavnika Kosova i Srbije nije došlo, budući da je prištinska delegacija učestvovala na skupu prvoga dana, a ministar spoljnih poslova Srbije sutradan.
 
Skupu je prisustvovao i vršilac dužnosti šefa UNMIK-a, Farid Zarif.
 
Kosovo pod svojom zastavom na Regionalnoj konferenciji u Rumuniji, Srbija nije učestvovala 
 
Kosovo je 2012. godine pod svojom zastavom učestvovalo na regionalnoj konferenciji u organizaciji Mreže udruženja lokalnih vlasti u Istočnoj Evropi, na temu "Klimatske promjene agende lokalnih vlasti istočne Europe" koje se održavala u Tulcei, u Rumuniji. Zastave svih učesnica su bile istaknute tokom konferencije, a srpski zvaničnici nisu učestvovali, iako je Srbija članica ove mreže udruženja. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.