Obnova, zaštita i prezentacija baštine u Velikoj Hoči, Sirinjićkoj, Sredačkoj župi i na Severu

Velika Hoča
Foto: Kossev

Stručnjaci srpske službe zaštite kulturno-istorijskih spomenika ove godine radiće na obnovi, zaštiti i prezentaciji baštine u Velikoj Hoči, Sirinjićkoj i Sredačkoj župi u Metohiji i opštinama severa Kosova.

Naselje Velika Hoča nadomak Prizrena pominje se u Darovnom pismu Stefana Nemanje Manastiru Hilandaru.

Ta srpska sredina u srednjem veku bila je prepoznatljiva po 24 bogomolje. Danas Hoča ima 12 crkava i crkvišta.

„Na Crkvi Svete Ane sprovode se radovi na potpunoj obnovi crkve, radovi na potpunoj promeni krovnog pokrivača, na konzervaciji i sanaciji zidova crkve“, kaže arhitekta Zoran Garić, direktor Zavoda za baštinu u Leposaviću.

Baštinari su radili i na zaštiti arhitekture i freskoslikarstva i u Manastiru Svetog Jovana i grobnoj crkvi Svetog Nikole.

Predstoje radovi na konzervaciji živopisa arhiđakona Stefana, jedine crkve sa zvonikom u rokoko stilu.

„Ovo je vezivanje dalmatinskog stila sa ovim prirodnim okruženjem. Majstori su bili iz Dalmacije i taj rokoko stil je prenesen iz tih krajeva“, kaže sveštenih u Velikoj Hoči protojerej-stavrofor Milenko Dragićević.

Projektom zaštite i očuvanja verskog kulturnog nasleđa planirani su radovi u opštini Štrpce, kao i u Sredačkoj župi, nadomak zadužbine cara Dušana Svetih arhangela.

„Vodimo računa gde ima našeg življa da u potpunosti odgovorimo potrebama, da izvedemo neophodne radove, kako bi očuvali bogato kulturno nasleđe i predali budućim generacijama“, naveo je Zoran Garić.

Istraživački radovi na utvrđivanju stanja kulturnih dobara obuhvatiće Kosovsku Mitrovicu, Zubin Potok i Leposavić.

RTSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.