Srpski sudovi pozivaju kosovske Albance na izdržavanje zatvorske kazne u Nišu

Zatvor
FOTO: Insajderi

Izvor: Insajderi (tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Hašim Mecinaj iz Gornje Kline, opština Srbica, dobio je nalog da se pojavi u zatvoru u Nišu 1. jula 2019. godine, za izdržavanje kazne od 13 godina zatvora izrečene presudom Apelacionog suda u Kragujevcu 23. decembra 2013. godine.

Sud u Leskovcu osudio je Mecinaja na 20 godina zatvora zbog dva krivična dela počinjena tokom rata na Kosovu, koji su prema zakonima Srbije u to vreme bili kvalifikovani kao „terorizam“.

Od svih albanskih zatvorenika koji su odslužili kaznu u zatvorima u Srbiji i koji su osuđeni zbog „terorizma“ od strane sudova u toku rata i neposredno nakon rata, ali i onih koji su vraćeni na Kosovo, na osnovu poziva iz srpskih sudova se traži da se vrate u srpske zatvore kako bi izdržali preostale zatvorske kazne.

Srpski sudovi su počeli da šalju pozive Albancima, naređujući im da se pojave u zatvorskim ustanovama kako bi izdržali kaznu, preteći da će, ukoliko se ne odazovu pozivu, „biti nasilno odvedeni“ u zatvore u Srbiji. Takav poziv je pre nekoliko dana primio Hašim Mecinaj iz Gornje Kline, opština Srbica.

Mecinaj, koga su policija i srpska vojska oteli tokom rata iz njegovog sela, Kline u Srbici, trebalo je da se pojavi u zatvoru u Nišu 1. jula ove godine na izdržavanju 13-godišnje zatvorske kazne, koju je izrekao Apelacioni sud u Kragujevcu, u Srbiji. Zapravo, Mecinaj, koji je sa mnogim drugim Albancima bio otet tokom rata na Kosovu i koji je prebačen u Srbiju, osuđen je na 20 godina zatvora zbog „terorizma“, a kazna mu je izrečena za dva krivična dela: „napad na srpsku patrolu policije“ 10. jula 1998. godine, u kojem su ranjena trojica srpskih policajaca i „oružani napad“ na autobus koji je išao od Srbice do Mitrovice koji je prevozio srpsku policiju, pri čemu je 20 policajaca lakše povređeno.

Izuzetno iznenađen, Mecinaj je u nedelju rekao za „Zeri“ da mu je poziv da se javi na izdržavanje kazne u zatvoru u Nišu donela policija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.