Srpski pripadnik KBS-a pušten na slobodu

17:30 – Uhapšeni pripadnik KBS-a pušten na slobodu

Izvor: Gazeta Express/KosovaPress (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

M.Š. – srpski pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga kojeg su srpske vlasti uhapsile na Končulju – pušten je na slobodu, potvrdio je za KosovaPress ministar Kosovskih snaga bezbednosti, Rustem Beriša.

"Prema informacijama, srpski pripadnik KBS-a je oslobođen," rekao je Beriša.

"Nemamo tačne informacije o tome zašto je priveden. Ali najverovatnije je to u nastavku izjave da će svi članovi KBS biti osuđeni na do 10 godina zatvora. Ovo je treći slučaj koji se dogodio u poslednjih nekoliko dana, ostala dvojica (pripadnika KBS-a) puštena su nakon dva sata," kazao je Beriša.

On je ovaj čin srpskih vlasti ocenio kao štetnim za odnose između dve države, a prema njegovim rečima, dijalog bi trebalo da bude uslovljen prekidom ovakvih akcija.

"Na ovaj način mnogo toga je ostavljeno po strani, i ne znam što se tiče rada za druga pitanja koja nisu deo KBS-a, ali dijalog mora na kraju da bude uslovljen njihovim ponašanjem. Ne možemo nastaviti dijalog dok stvaraju scenarije različite prirode," rekao je.

Srpski pripadnik KBS-a M.Š. uhapšen je juče u 14 časova na graničnom prelazu Končulj.

15:36 – Lajmi: Srpska policija uhapsila srpskog pripadnika KBS-a, Haradinaj potvrdio

Izvor: Lajmi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran) 

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj objavio je na Fejsbuku da je srpska policija uhapsila srpskog vojnika KBS-a.

Haradinaj je zbog toga izrazio zabrinutost.

"Juče je vojnik KBS-a, M.Š. (srpskog porekla) uhapšen na graničnom prelazu Končulj. Izražavam svoju i zabrinutost Vlade Kosova zbog ovog čina," napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

"Ova praksa je potpuno u suprotnosti sa svim obavezama koje je Vlada Kosova, zajedno sa međunarodnom zajednicom, u poslednje dve decenije imala za potpunu integraciju srpske zajednice u kosovske institucije. Uz porodicu Š. smo," naveo je premijer Haradinaj.

Na hapšenje srpskih vojnika koji su deo KBS-a upozorio je Marko Đurić.

Pre nekoliko dana je rekao da će ovi vojnici biti uhapšeni i kažnjeni po srpskim zakonima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.