Dačić: Bolton možda u poseti regionu u avgustu

Dacičić

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, mogao bi da poseti naš region krajem avgusta ukoliko budu postojale pozitivne indicije da bi Priština mogla da povuče takse, najavio je u emisiji Dobro jutro na televiziji Happy, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Najviše je ponosan upravo na ono što vidi kao promenu stava američke administracije na pitanje konačnog rešenja pitanja Kosova, a ponovio je i prošlonedeljnu najavu da očekuje da 14. zemlja povuče priznanje Kosova. Ni ovog puta nije otkrio koja bi to mogla biti zemlja.

Ministar srpske diplomatije, Ivica Dačić, detaljno je jutros govorio o onome što vidi kao dostignuća srpske spoljne politike po pitanju Kosova.

Navodi da je najviše ponosan na to što je u američkoj administraciji pitanje konačnog rešenja pitanja Kosova ponovo otvoreno i podignuto na viši nivo državne uprave.

„U prethodnoj američkoj administraciji ste imali zvaničan njihov stav da je to pitanje Kosova rešeno, da oni više time neće da se bave i da to sad prebacuju na takozvane stafere, to su službenici u Stejt departmentu trećeg i četvrtog reda – hoće da kažu da više nema šta da se priča o tome. Mi smo sada došli u jednu situaciju, ja sam sada dobio pismo od Boltona i znate, to je bila jedna međunarodna konferencija u Vašingtonu o religijskim slobodama, i inače Pompeo i Bolton i ostali funkcioneri kad su te konferencije, uglavnom izbegavaju da primaju goste iz inostranstva, jer ih ima mnogo. Uglavnom ima stotinak gostiju. Ali ja sam se javio Boltonu, čisto da  vidim da li ima vremena da popije kafu, i on je odmah odgovorio, što je pokazatelj da im je stalo da vide šta se dešava. On mi je lično rekao da je za njih problem Kosova, odnosno trajno rešenje za pitanje Kosova visoko na listi za rešenje spoljnopolitičkih prioriteta“.

Šef srpske diplomatije je zadovoljan sastankom sa Boltonom i najavio je da će on krajem avgusta zajedno sa američkim predsednikom posetiti Evropu, „ukoliko bude nekih pomaka, odnosno nekih nagoveštaja da će nešto pozitivno da bude, konkretno da Priština ukine takse, ima nagoveštaja da će on da poseti ovaj region“, tvrdi Dačić.

Manje je zadovoljan odnosima sa Velikom Britanijom koju naziva jednom od zapostavljenih „političkih destinacija za Srbiju“ kada je Kosovo u pitanju, ali ocenjuje da će izbor za premijera Borisa Džonsona pozitivno uticati na stav VB po ovom pitanju i podseća da je Džonson posetio Beograd 1999.

Do pokušaja potpisivanja novog sporazuma tek kad bude jasno da je on dostižan

Na pitanje da li je na pomoli novi Dejton, Dačić kaže da smo „daleko od toga“ tvrdi i da se u Dejton ne bi išlo da nije bilo izvesno da je moguće postići sporazum.

„Za tako nešto ne postoji dovoljna količina pritiska na Prištinu da potpiše sporazum“, objašnjava.

Naprotiv, Kosovo koristi to što se na Srbiju vrši pritisak da ne lobira za povlačenje nezavisnosti Kosova i nastavlja sa svojim lobističkim aktivnostima.

„Bio Pacolijev čovek i Kongu doneo pola miliona dolara“, objašnjava kako to funkcioniše.

Tvrdi da se vrše pritisci na zemlje da priznaju Kosovo i kao primer daje upravo Francusku za koju kaže da je na Izvršnom komitetu INTERPOL-a najviše podržavala Kosovo.

Nisam ja otišao u Somaliju zato što je u Mogadišu dobar noćni život, svake noći neka bomba

Srbija u prošlosti nije adekvatno reagovala na takve pojave, ali prioritet ministra Dačića i njegovih najbližih saradnika je lobiranje za povlačenje priznanja.

„Nisam ja poslao Zorana Đorđevića na Maldive da bi se zabavljao, kao što su ga neki napali da je išao, nego ja nisam mogao da stignem da odem, bila je neka konferencija, a mi smo razgovarali sa njima o pitanju Kosova. Kao što se sećate, bivša vlast na Maldivima je imala veliku aferu da je bilo milion ili dva, da su im dali ovi sa Kosova da priznaju Kosovo. To je bila javna afera. Znači mi moramo da radimo na tome da oni povuku priznanje“, kaže Dačić za Happy.

„I onda sve to ima smisla“, prokomentarisala je voditeljka izlaganje šefa srpske diplomatije.

Šef srpske diplomatije navodi da je krenuo od spiska zemalja koje je Priština objavila i trenutno je broj zemalja koje priznaju Kosovo pao ispod 100, a uskoro najavljuje i da će 14. zemlja povući priznanje Kosova, ali i danas je odbio da otkrije koja.

„To je za nas jedna psihološka stvar, da se pokaže da nije sve rešeno“, objašnjava Dačić taktiku srpske spoljne politike.

S druge strane, postoji pritisak pojedinih zemalja, posebno Nemačke, da se postigne trajno rešenje zbog evrointegracija Srbije, a oni ne žele razgraničenje, što znači da oni traže priznanje. Potvrdio je i najavu predsednika Vučića da će se ti pritisci pojačati u septembru.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.