Srpski MSP: Kongo neće priznati Kosovo

Demokratska Republika Кongo ne priznaje, ni de jure ni de facto, entitet Кosova, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, pozivajući se na diplomatsku notu ove afričke države.

U saopštenju srpskog ministarstva navodi se da su notu Ambasade Demokratske Republike Кongo primili povodom navoda Bedžeta Pacolija, a koje je 2. maja 2019. godine preneo informativni portal „Кossev“, prema kojima će DR Кongo uskoro priznati samoproglašenu nezavisnost Кosova.

„U skladu sa sadržajem depeše koju je Ambasadi DR Кongo u Beogradu danas uputilo Ministarstvo spoljnih poslova njene zemlje, Demokratska Republika Кongo ne priznaje, ni de jure ni de facto, entitet Кosova“ – navodi srpsko ministarstvo.

Ambasada moli Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije da uzme u obzir ovo pojašnjenje, navodi se u noti Ambasade Demokratske Republike Кongo koja je dostavljena Ministarstvu.

Kako je Zeri pisao prošle nedelje, kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli rekao je tada da bi „mogući mirovni sporazum sa Srbijom mogao Kosovu da donese nova priznanja“, te da se „ovih dana očekuje novo priznanje od strane afričke države Kongo“.

Isti list, međutim, naveo je i da je Pacoli takođe rekao da je proces priznanja „usporen“ zato što su „sada preostale velike države koje nisu priznale Kosovo“ i, prema njemu, proces je „malo teži“ zato što se radi o velikim državama sa više od 60 miliona stanovnika i koje imaju različite interese.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.