Srpske sudije sutra polažu zakletvu pred kosovskim predsednikom?

Četrdeset i dve sudije srpskog pravosudnog sistema na Kosovu pozvane su da sutra polože zakletvu pred kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Oni bi trebalo da 23. oktobra počnu sa radom u okviru kosovskog pravosudnog sistema, kada se očekuje i početak rada, po prvi put od 1999. – sudova "Republike Kosovo" na Severu, potvrđeno je za KoSSev u sudskom savetu Kosova. Sutra bi, prema ranijem dogovoru kosovskog i srpskog predsednika – Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, sporazum o pravosuđu između Beograda i Prištine trebalo da bude "u  potpunosti sproveden". U međuvremenu, vest da se za sutra očekuje da se započne sa primenom sporazuma o pravosuđu i da su obe strane "ispunile sve obaveze" za KoSSev je potvrdila i portparolka Evropske unije, Maja Kocijančič. O tome čitajte u POSEBNOJ VESTI.

Pred integraciju navodni zahtev za posebnom penzijom 

Jedan od preduslova za integraciju srpskih sudija, tužioca i administrativnog osobalja u kosovski sistem bio je prestanak radnog odnosa u srpskom pravosudnom sistemu. Kako KoSSev nezvanično saznaje, prekid njihovog radnog odnosa regulisan je, slično pripadnicima MUP-a Srbije, posebnom, odnosno prevremenom penzijom.

U zahtevu za donošenje Odluke o ostvarivanju prava na posebnu penziju, koju su srpske sudije, tužioci i pravosudno osoblje trebalo da potpišu tokom prethodnih nedelja – navodi se i da je "odluku o ostvarivanju prava na posebnu penziju potrebno doneti sa 17.10.2017", odnosno sutra – kada je i najavljeno polaganje zakletve za sudije.

U međuvremenu naša redakcija je došla u posed i navodnog dokumenta koju su srpske sudije i tužioci potpisali pre nekoliko dana o prevremenom penzionisanju. Oni koje je KoSSev kontaktirao nisu hteli javno da govore o ovome.

Da li će se srpske sudije sutra i pojaviti na polaganju zakletve pred Hašimom Tačijem za sada nije poznato.

Iz Sudskog saveta, međutim, navode da su "veoma optimistični". 

"Poziv je poslat za 42 sudije i ne znamo da li će otići sutra, ili ne. Do sutra zaista ne mogu da kažem ništa, ali smo veoma optimistični da će to da se dogodi sutra," kazao je generalni direktor sekretarijata Sudskog saveta Kosova, Škeljzen Maljići, objašnjavajući da bi polaganje zakletve trebalo da se održi, prema dosadašnjoj praksi, pred kosovskim predsednikom, u Prištini.

Na pitanje kada bi srpske sudije, ukoliko sutra polože zakletvu – trebalo da počnu da rade, Maljići kaže:

"Prema sporazumu između dva predsednika u Briselu – 23. oktobra bi trebalo da se pojave. Tada bi trebalo da počne sa radom i zgrada suda na Severu, u Južnoj Mitrovici – tužilaštvo, Zubin Potok, Leposavić – svi. Ovo je u skladu sa sporazumom između dva predsednika."

Nije poznato da li sutra i srpski tužioci polažu zakletvu

Da li će sutra zakletvu položiti i srpski tužioci do objavljivanja ove vesti KoSSev nije uspeo da dobije potvrdu.

Pitanja smo uputili kosovskom ministarstvu pravosuđa, kao i Tužilačkom savetu Kosova, ali do objavljivanja ove vesti odgovor nije stigao. 

Tužilački savet Kosova i portparola ovog saveta, Ekrema Ljutfijua, kontaktirali smo i telefonskim putem. Kako srpski jezik nisu govorili ni na centrali Saveta, ni sam Ljutfiju, komunikacija je bila znatno otežana, a nakon što smo Ljutfijuu postavili pitanja, prevodilac je objasnio da pozovemo naknadno za odgovore. Portparol ovog saveta se potom, međutim, više nije javljao na telefon.

FOTO: Zgrada suda u Severnoj MitroviciO sporazumu iz 2015: "Neutralna" zakletva i dokumentacija, krajnja sudska instanca za Srbe Apelacioni sud Kosova 

Sporazum o pravosuđu postignut je početkom februara 2015. godine. Nakon tada postignutog sporazuma, iz beogradskog pregovaračkog tima istakli su da uz ovaj sporazum postoji i "prateći sporazum koji razrađuje sve detalje", te da "ni na jednom mestu, nema ni grba, ni naziva 'Republika Kosovo'":

"Na sudskoj dokumentaciji neće pisati 'AP KiM', ali ni 'Republika Kosovo'."

Kakav bi odnos i raspored sudova, srpskih i albanskih sudija i tužioca na Severu trebalo da bude prema sporazumu iz 2015. – pročitajte ovde

Naveli su i da će srpske sudije polagati "statusno neutralnu zakletvu", odnosno "posebnu vrstu zakletve koja neće biti ista kao zakletva koju polažu sudije kosovski Albanci".

Dva konkursa, obuka, imena budućih sudija i tužioca u kosovskom sistemu nepoznata. Prethodni rok za integraciju bio početkom godine

Od 2015. raspisana su i dva konkursa za integraciju nekadašnjih tužilaca, sudija i administrativnog osoblja srpskog pravosudnog sistema u kosovski, vršena je njihova obuka, ali nijednom, suprotno praksi kosovskih pravosudnih institucija – nisu saopštena njihova imena. 

Sutrašnja integracija najavljena je iz Brisela nakon, kako je tada navedeno, neformalnog sastanka Tačija i Vučića, a nakon ranije najavljenog roka za integraciju srpskog pravosuđa što je bio 10. januar 2017.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.