Bivši zvaničnik EULEX-a o tome ko finansira kosovske džamije

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Simo Pietilainen je finski advokat koji je radio pri misiji EULEX-a na Kosovu. On je za jedan finski list govorio o svom četvorogodišnjem iskustvu na Kosovu.

Finski advokat, Simo Pietilainen, radio je na Kosovu tokom trajanja misije EULEX.

Finski advokat je rekao da su države poput Katara i Turske povećale svoj uticaj na Kosovu. Prema njegovim rečima, kada je islamizacija u pitanju, ove dve države su te koje finansiraju izgradnju džamija na Kosovu.

„Turska je stalno jačala svoj položaj, posebno na Kosovu. Slično tome, islamske zemlje poput Katara, stalno finansiraju izgradnju novih džamija i podržavaju žene koje se pokrivaju“, kaže Pietilainen.

Prema Pietilainenu, misija EULEX-a nije mogla da integriše na Kosovu ono što je poznato kao „najbolja evropska praksa“, ali je bila u stanju da utiče na sprovođenje pravde u teškim slučajevima ratnih zločina.

Spomenuo je i slučaj dve velike porodice u Peći, Eljšani i Keljmendi.

Takođe, povelo se pitanje kanuna za koji kaže da je i dalje aktuelan na Kosovu.

Simo Pietilainen kaže da se nakon rata građani na Kosovu nisu naoružavali, ali da je od 1999. godine izvesna količina oružja ostala u njihovim rukama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.