Srpska u Proglasu: Da budemo nepotkupljivi političari

Za tri godine, nisu se često pred građane pojavljivali i objašnjavali šta su uradili ili nisu u kosovskom parlamentu, vladi i drugim institucijama. Od oktobra protekle godine u medijima su poveli međusobni rat, pokazavši tako građanima da su spekulacije o nejedinstvu tačne. Bili su građanska inicijativa. Danas su stranka pred prevremene junske izbore na Kosovu. Ovog puta znaju da su im potrebnu glasovi građana. Upravo su se njima danas obratili javnim proglasom u kojem su objasnili da su iza njih ostale godine "mukotrpne borbe za spas srpskog naroda". "Postigli su što se postići moglo". Podsetli su "na ideju" da su oni nastali kao potreba da Srbi "budu imuni na podele". Pred Srbe je izazov da li će imati "komad slobodne zemlje i neba na Kosovu i Metohiji", kažu, ili će dozvoliti da budu "bezoblična masa bez identiteta i kolektivnih prava". Oni "žele" da stvore novu generaciju "nepokolebljivih i nepotkupljivih srpskih političara". Ti mladi političari će "znanjem, mudrošću i nesalomivom ljubavlju" prema svojoj Srbiji braniti zajedničke interese na Kosovu i Metohiji. Šta je sve Srpska napisala u Proglasu, u redovima koji slede: 

Poštovani sugrađani, braćo i sestre, 

Za nama su godine mukotrpne borbe za spas srpskog naroda i obespravljenih zajednica na Kosovu i Metohiji. Ideja „Srpske liste“ proistekla je iz potrebe da srpski narod i narodi koji sa njim dele izazove budu organizovani u jedinstveni politički front, imun na podele i istinski delotvoran politički činilac. 

U protekle tri godine postigli smo koliko se postići moglo, suočeni sa sve snažnijom radikalizacijom u Prištini i stalnim nastojanjima da se srpski narod samovoljom onih koji imaju većinu za odlučivanje svede na status beznačajne manjine bez prava na sopstvene interese i postojanje. U takvim okolnostima, učinili smo sve da sačuvamo mir i doprinesemo stvaranju multietničkog društva na Kosovu i Metohiji. 

Iako smo želeli da trajno funkcionišemo kao svenarodni pokret, otvoren za sve patriotske snage i političke organizacije našeg naroda na Kosovu i Metohiji, bili smo prinuđeni da prerastemo u političku stranku kako bismo se efikasnije branili od pokušaja da se naša organizacija zloupotrebi pravljenjem privatnih pogodbi, a srpski narod dovode u situaciju da radi protiv sopstvenih interesa. 

I budućnost nam donosi velike izazove i od nas samih zavisi da li će Srbi i narodi koji žive sa nama u slozi imati komad slobodne zemlje i neba na Kosovu i Metohiji, ili će podleći pritiscima onih koji bi da od nas načine bezobličnu masu bez identiteta i kolektivnih prava. 

„GI Srpska lista“ poziva sve naše građane i građanke na Kosovu i Metohiji da postanu deo naše političke organizacije. Želja nam je da stvorimo novu generaciju nepokolebljivih i nepotkupljivih srpskih političara koji će znanjem, mudrošću i nesalomivom ljubavlju prema svojoj državi Srbiji braniti naše zajedničke interese na Kosovu i Metohiji. 

Neophodno je da zajedno izaberemo najbolje i najkvalitetnije među nama kako bismo, na korist svoga roda, na Kosovu i Metohiji mogli da obavljamo najodgovornije političke funkcije i ostvarimo što veći uticaj u Prištini. Želja nam je da u svoje redove uključimo što više mladih, jer na njima je budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Neki od naših prioritetnih ciljeva biće stvaranje snažne Zajednice srpskih opština; puna zaštita imovine i prava Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji; donošenje novih zakonskih predloga o pitanjima od značaja za srpski narod isključivo uz saglasnost izabranih srpskih političkih predstavnika; stvaranje sveobuhvatnih uslova za povratak proteranih, kao i rasvetljavanje sudbine kidnapovanih i nestalih i procesuiranje odgovornih za zločine počinjene od 1998. godine; zaustavljanje privatizacije državne, društvene i zadružne imovine i ispitivanje zloupotreba u dosadašnjem procesu privatizacije; zaštita srpskog jezika, identiteta, kulture, kulturnog nasleđa i prava na informisanje.

Ujedinimo snage kako bi naše želje postale realnost, a volja srpskog naroda obavezujuća politička činjenica za sve one koji nameravaju da upravljaju Kosovom i Metohijom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.