Srpska štampa o 17. Martu na 7, 8, 9. i 10. stranici

Srbi na Kosovu i u Metohiji danas obeležavaju 12 godina od trodnevnog razornog martovskog nasilja. Sudeći po naslovnicama srpskih dnevnih listova, ne i oni u centralnoj Srbiji. Tema broj jedan srpske štampe danas je dvodnevna poseta princa Čarlsa Srbiji, a odmah za njom, tu su dnevnopolitički događaji, "estrada", sport, uz recepte i "Parove".

"Vas Srbe su baš mnogo bombardovali", "I Čarls pitao za odnose sa Rusijom", "Dani princa Čarlsa u Srbiji," "Čarls pio čaj iz Titove šolje", "Otac Rafailo: Đavo je u parovima" i "Mafija udara na porodicu Vučić" – glavni su naslovi dnevnih beogradskih listova. 

Iako na naslovnicama nema ni pomena martovskog nasilja, od šest glavnih listova u četiri se mogu pročitati tekstovi i o događajima iz marta od pre 12 godina. 

Sedamnaesti mart obeležili su "Politika", "Novosti", "Blic" i "Alo", a nisu "Kurir" i "Informer".

Politika je to učinila sa dva autorska teksta – analitičara sa KiM-a, Živojina Rakočevića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, koji se mogu naći na 7. stranici, odnosno u rubrici "Spektar". 

"Alo" je 8. stranicu svog lista posvetio 17. Martu i oglasima, "Blic" 9. – uz vrlo kratak tekst o "bilansu" nasilja, a "Novosti" celu 10. stranicu. Tekstovi u listovima "Alo" i "Novosti" detaljniji su, u odnosu na tekst iz Blica, i sadrže kratka svedočenja o događajima, statističke podatke nasilja, te retrospektivu događaja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.